Promenjen izborni sistem u Vojvodini

Poslanici u Skupštini Vojvodine ubuduće će se isključivo birati proporcionalnim izbornim sistemom, epilog je današnje sednice pokrajinskog parlamenta.
Poslanici u Skupštini Vojvodine ubuduće će se isključivo birati proporcionalnim izbornim sistemom, kao što je to slučaj sa lokalnim samoupravama i republičkim parlamentom, epilog je današnje sednice pokrajinskog parlamenta.

Za predlog LSV glasala su 62 poslanika od 114 prisutnih, 50 je bilo protiv, a dva nisu glasala.  Pored poslanika LSV, za predlog izmene izbornog sistema glasali su i poslanici SNS, koalicije okupljenje oko SPS, NDS, DSS i SRS, dok su protiv bili poslanici DS i SVM.

Taj predlog podneo je poslanički klub Lige socijaldemokrata Vojvodine koji je prikupio 63 potpisa poslanika pokrajinskog parlamenta koji su podržali tu inicijativu. Predsednik poslaničkog kluba LSV Branislav Bogaroški rekao je da LSV predlaže da se dosadašnji kombinovani izborni sistem, u kome se pola poslanika bira po proporcionalnom, a pola po većinskom sistemu, zameni isključivo proporcionalnim jer će na taj način, kako je kazao, biti vernije iskazana volja birača.

Poslanici su se nakon trosatne rasprave izjašnjavali i o predloženim amandmanima koje su podnele DS i DSS i oba amandmana su odbijena. DSS je tražio da se cenzus sa pet odsto smanji na tri, a DS je predložio uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema u okviru koga bi Vojvodina bila podeljena na 120 izbornih jedinica.

Pre samog zasedanja, na sednici skupštinskog kolegijuma, odbačena je inicijativa predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora da se današnja rasprava odloži za mesec dana. Pastor je novinarima rekao da je predložio da se rasprava odloži za 30 dana, a da se to vreme iskoristi za dodatne konsultacije. Bogaroški je naveo da je Pastorov predlog odbijen jer je LSV sedam meseci insistirala na razgovorima o izmeni izbornog sistema, ali se koalicioni  partneri tome nisu odazvali.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da vojvođanski Mađari nisu izdajnici.

- Vojvođanski Mađari nisu izdajnici - rekao je Pastor povodom izjave predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koji je optužio SVM da je "ekspozitura desničarskog Fidesa". Fides je vladajuća stranka u Mađarskoj, a za poslanika u Evropskom parlamentu kao kanidat Fidesa izabran je Andor Deli, koji ima i srpsko i mađarsko državljanstvo.

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Milenko Jovanov ocenio je da se iz nastupa Nenada Čanka može zaključiti da LSV inicijativom za promenu izbornog sistema u pokrajini želi da učvrsti svoju poziciju u okviru vladajuće koalicije.

- Podržaćemo predlog LSV-a o promeni izbornog sistema, ali to je sve. I dalje nećemo učestvovati u njihovom unutarkoalicionom prepucavanju - rekao je Jovanov i dodao da nije imao iluzije da će zbog inicijative pokrajinska vlada pasti, ali nije ni sanjao da će neko iskoristiti podršku koju je dobio za ostvarenje svojih unutarkoalicionih planova.

Predsednik poslaničkog kluba DS-a Borislav Novaković izjavio je da je ta stranka podnela amandman na predlog izmene izbornog sistema i da traži uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema.

- Personalizovani sistem podrazumeva 120 izbornih jedinica sa oko 15.000 birača i on obezbeđuje pravičnost izbornog sistema jer se mandati dele po proporcionalnom sistemu a zadržava se personalnost kandidata jer glasači glasaju direktno za njih - rekao je Novaković.

On je kazao da je o inicijativi LSV-a za izmenu izbornog sistema Demokratska stranka sa LSV-om razgovarala samo na jednom kratkom sastanku. Po njegovim rečima, o inicijativi je počelo da se priča pre mesec i po dana i on smatra da je predlog prebrzo donet, odnosno da je u pravljenje predloga trebalo uključiti i stručnjake.

  • 07.06.2014 06:52
    "Zasto ? Zato sto jos uvek izborne jedinice nisu ravnomerno rasporedjene i opet ce brdo Novosadjana i Beogradjana predstavljati Vojvodinu u skupstini a manja naselja i siromasne opstine sa manje stanovnika NIKO nece predstavljati. "


    To bi imalo smila kada bi poslanici predstavljali građane, kao što je formalno definisano. Pošto oni ne predstavljaju građane, već stranku, onda je ta konstatacija potpuno besmislena. SVI ste ama baš ista gamad i ne radite svoj posao. Ili vas treba kukom i motikom dovesti u red, ili treba svesti parlament na onoliko ljudi koliko ima stranaka, pa njihov glas množiti brojem dosadašnjih kobajagi mesta u parlamentu. Tako bi se bar uštedele pare na plate vas neradnika.
  • Toma

    07.06.2014 00:07
    sramote jedne
    izdali ste Vojvodinu!!! Sto 100 pametnih gradi godinama, budala unisti za jedan dan. Slizali ste se sa cetnicima, pristajete da kaznjavate DS time sto cete Vojvodinu prodati dekadentnim prefarbanim radikalima nacionalistima. Sitni interesi canka i stranke, koje ce Vojvodina platiti svojim nestajanjem.

    Poslanici LSV: nadam se da ste ucenjeni ili odlicno placeni, jer ako niste, ja ne mogu da verujem kolika ste onda vi g***a!

    Ali se sladim cinjenicom da trcite poslednji krug u politickoj trci.
  • 06.06.2014 22:50
    "LSV nije NACIONALNA nego GRADJANSKA stranka"

    LSV nije građanska, nego nacional-socialistička stranka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.