Ukida se TV pretplata, a uvodi taksa

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Mirković je rekao da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine biti finansirane iz budžeta do 2016. godine, a zatim od taksi.

"Pretplate nema, ispunjeno je obećanje premijera Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta. RTS i RTV će biti finansirane iz budžeta do 2016. godine, a kasnije sistemom taksi. Važno je reći da taksa ne može preći iznos od 500 dinara", naglasio je Mirković.

Kao suštinsku promenu koju donose novi medijski zakoni, državni sekretar je naveo privatizaciju medija. "Želeli smo da ova tri zakona utiču na suštinske reforme na medijskom planu i kada budu usvojeni u skupštini bićemo svedoci niza promena. Zakoni će otvoriti vrata za izlazak države iz vlasništva u medijima, o čemu se dugo govorilo. Prema trenutnim podacima, 81 medij treba da se privatizuje i to će morati da se učini do 1. jula 2015. godine", rekao je Mirković i dodao da ovi zakoni predstavljaju novi početak u medijskoj sferi.

Državni sekretar je naglasio da Brisel nema nikakvih zamerki na nove medijske zakone i da je na zakonima rađeno u skladu sa evropskim standardima. Mirković je naveo i da se je tokom rada na medijskim zakonima bilo nekoliko javnih rasprava i da je sve rađeno u transparentnoj proceduri, kao i da je situacija podrobno analizirana godinama unazad, podsećajući da je medijska strategija usvojena još 2011. godine.

  • Jel

    28.07.2014 10:08
    to
    Jel ovo govori Mirković i Tasovac, ili Željko Mitrović.
  • skokan

    28.07.2014 08:11
    ... i Tito je jedared rekao ...
    ... pre rata je bilo 50% nepismenih, a danas je situacija potpuno obrnuta ...
  • ns

    28.07.2014 07:54
    @Anonimus
    Moram da te ispravim, ne plaćaš tri puta nego dva, kroz taksu i budžet. Kablovksi distributer nema nikakve veze sa finansiranjem javnog servisa, već samo naplaćuje usluge distribucije kanala do tvoje sobe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.