Verbić: Fakulteti da ne naplaćuju što je inače besplatno

Praksa fakulteta da naplaćuju nešto što spada u redovne aktivnosti, poput prijave ispita je suprotna zakonu i ministarstvo je poslalo dopis visokoškolskim ustanovama u kojem ih podseća na to, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.
Praksa fakulteta da naplaćuju nešto što spada u redovne aktivnosti, poput prijave ispita je suprotna zakonu i ministarstvo je poslalo dopis visokoškolskim ustanovama u kojem ih podseća na to, rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.

Ministar prosvete kaže da su to predispitne aktivnosti. "To su najmanje dve prijave ispita, takođe to je izrada i odbrana završnih radova, kao i upis u narednu školsku godinu i overa semestara", kazao je Verbić.

Verbić je rekao da je ministarstvo prosvete danas poslalo dopis univerzitetima u kome ih podseća da je obaveza univerziteta da donese odluku šta su redovne aktivnosti na pojedinim studijskim programima.

Na pitanje da li će fakulteti snositi sankcije ako su kršili zakon, Verbić je kazao da ministarstvo "samo podvlači da je to suprotno zakonu". "Molimo sve visokoškolske ustanove da obrate pažnju na to da praksa nije dobra i da je protivzakonita. Jasno je da ako se praksa nastavi onda će biti posla za inspekciju", kazao je Verbić.

Verbić je rekao da u zakonu jasno piše da troškovi studiranja moraju biti transparentni i da se jasno zna pre početka studija šta se plaća, a šta ne. "Međutim, to izgleda da nije dovoljno jasno kada dođe na teren primene. Potpuno razumem studente zašto su se bunili protiv toga. To treba pojasniti", kazao je ministar.

Govoreći o blokadi Filozofskog fakulteta i delimičnoj blokadi Fakulteta političkog nauka u Beogradu Verbić je kazao da se nada da će dopis ministarstva pomoći da studenti reše probleme koje imaju na svojim fakultetima.

  • Vila Dobrila

    15.10.2014 06:56
    Pojeo vuk magarca
    Nikome od poznanika iz inostranstva ne mogu da objasnim šta je to prijava ispita ili overa semestra. To kod njih ne postoji, čak ni u Grčkoj. Budžet je budžet i ne plaća se ništa, čak ni knjige! Nezamislivo! A ko bi im punio kese novaca da nije studenata i penzionera koji su jedini u mogućnosti da redovno plate račune, barem većina njih?
  • BB

    14.10.2014 15:17
    Nismo mi te srece
    Mogu da pricaju koliko hoce, nece se to u ovoj drzavi menjati jos skoro. Bezobrazluk! Kada pricam sa prijateljima koji studiraju u Austriji, Nemackoj, Italiji, Sloveniji - oni ne znaju sta znaci prijava ispita i zasto bismo mi zaboga placali da izadjemo na ispit kad se podrazumeva da cemo izaci. O overi semestra da ne pricam. Skolarine nisu platili nijednom. A pogledajte njihove standarde zivota, pogledajte nase. Nasa drzava dovodi porodice do bankrota time sto ce pokusati da skoluju dete, pitanje je zarad cega se skolujemo kada posla nema, a i da li cemo skolovanje zavrsiti na pojedinim fakultetima gde se dobro zna ko predaje i kakav je.

    Tako da svi pasos u ruke i napolje! Fenomen odliva mozgova? Pa nasa drzava je to izmislila i ocigledno stavila u prvi plan evropskih integracija - posaljite pametnu decu u EU, da bi Srbija propala sto pre.
  • 14.10.2014 14:28
    Koje je ovo palamudjenje i t..canje u mozak! "...u kojem ih podseca"...Sta ti ima da spremas dopis, da podsecas nekog koja je njegova obaveza...Gde su sankcije,kaznene odredbe,sud.?????????????????Jesmo li mi to humano izopaceno drustvo da niko ni zasta ne odgovara????

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija