Česi nezadovoljni EU, ali ne žele izlazak

Česi ubrzano gube poverenje u Evropsku uniju od izbijanja migrantske krize, ali većina je ipak da Češka ostane u Uniji, navodi se u istraživanju.
Pozitivno ocenjuju novac koji im stiže iz zajedničke evropske kase i mogućnost putovanja bez viza i graničnih rampi, studiranja i zaposlenja širom Evrope.
 
Prema poslednjoj anketi Centra za istraživanje javnog mnjenja, članstvom Češke u EU zadovoljno je svega 25 odsto anketiranih, ali istovremeno 51 odsto Čeha smatra da njihova zemlja treba svakako da ostane u EU. 
 
Procenat Čeha zadovoljnih članstvom u Uniji smanjio se u odnosu na istu anketu CVVM 2012. godine za osam odsto. 
 
Česi najviše na članstvu u EU cene to što mogu da studiraju ili žive i rade u bilo kojoj drugoj članici što je kao prednost istaklo 77 odsto anketiranih, dok 69 odsto kao glavnu prednost navodi novac i dotacije iz evropskih fondova. 
 
U EU Česima najviše smeta preterana birokratije, na šta je upozorilo 81 odsto anketiranih, a 74 odsto je ubeđeno da im život zagorčavaju i suviše ih ograničavaju nepotrebna legislativa i evropske smernice. 
 
Izlazak Češke iz EU u programu u Češkoj ima uglavnom vanparlamentarna ekstremna desnica, ali demonstracije na Praznik rada u nedelju kada su Česi izašli na ulice Praga i Brna da demonstriraju i za takve sitnice kao što je prvomajski poljubac pod trešnjom na brdu iznad Vltave pokazale su da je odziv jako mali, svega preko 100 ljudi kada stranke otvoreno zovu na pohod za izlazak iz EU.
 
Autor: Beta
  • zivan

    03.05.2016 08:24
    Postaje moda biti nezadovoljan sa EU, pretiti izlaskom, ali jos niko nije izisao. Realno govoreci, za kontinentalce bi bilo bolje da Velika Britanija izidje, jer samo koristi prednosti zajednicckog trzzissta a nije cclanica ni evrozone, ni ssengenzone i ne vidim koristi za gradjanina sa kontinenta od cclanstva VB u EU.
    U sluccaju napusstanja EU, CCesima bi za tri godine BDP pao za najmanje 20, plate za 40 odsto. Jednostavno, ne bi imali slobodan pristuo evrounijskom trzzisstu, vec bi mnoge njihove robe opterecene carinom, akcizama i taksama postale nekonkurentne. Slabija prodaja bi bi desetkovala domacu proizvodnju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.