U Skoplju preko noći postavljeni spomenici Albancima

U centru Skoplja jutros su osvanuli spomenici trojici značajnih Albanaca, postavljeni bez znanja zvaničnika nadležne Opštine Centar.

Spomenik albanskom piscu Pjetru Bogdaniju je prošle noći oko jedan sat donesen u park "Žena borac", kod Skupštine Makedonije, u opštini Centar, što je samovoljno učinila susedna opština Čair.

Iz livnice u Firenci stigli su i spomenici pesniku Josifu Bageriju i Nedžatu Agoliju, prvom ministru zdravlja u makedonskoj vladi 1945. Ti spomenici se postavljaju kod Makedonskog nacionalnog teatra i kod zgrade Telekoma.

Opštinom Čair upravlja DUI Alija Ahmetija, najveća albanska stranka u Makedoniji, koja s nacionalnom makedonskom strankom VMRO DPMNE Nikole Gruevskog čini vladajuću koaliciju.

Postavljanje spomenika trojici albanskih nacionalnih vođa deo je vladinog projekta "Skoplje 2014" za koji je postupak završen 2013, ali ti spomenici nisu postavljeni zbog protivljenja bivšeg rukovodstva Opštine Centar, u kojoj je sada na vlasti opozicija.

Kablovska televizija "24 vesti" je javila da još nema reakcije predsednika Opštine Centar, Andreja Žernovskog, dok je Opština Čair rekla da "preuzima odgovornost" za postavljanje spomenika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet