Palestina odbila predlog Izraela za direktnim pregovorima

Palestinski premijer Rami Hamdalah odbacio je danas izraelski predlog o direktnim pregovorima, umesto multilateralne francuske mirovne incicijative, ocenivši da je reč o pokušaju "kupovine vremena".

"Malo je vremena. Netanijahu pokušava da kupi vreme, ali ovoga puta neće pobeći međunarodnoj zajednici", rekao je Hamdalah nakon sastanka sa francuskim premijerom Manuelom Valsom, koji boravi u poseti Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je odbio multilateralnu francusku mirovnu inicijativu nakon susreta sa svojim francuskim kolegom, i predložio direktne razgovore sa  predsednikom Palestine Mahmudom Abasom u Parizu.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je Netanijahu da će razgovarati sa predsednikom Fransoa Olandom o njegovom predlogu, preneo je AFP.

Francuska incijativa podrazumeva održavanje sastanaka ministara spoljnih poslova iz niza zemalja 3. juna, među kojima je i državni sekretar SAD Džon Keri, ali bez prisustva ministara Izraela i Palestine.

Međunarodna konferencija bi, potom, bila održana na jesen, kada bi prisustvovali i predstavnici Izraela i Palestine. Cilj je da se obnove pregovori koji bi na kraju doveli do stvaranja palestinske države.

Pregovori između Izraelaca i Palestinaca su u zastoju od aprila 2014. godine kada je propala inicijativa koju su predvodile SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet