Savet pakistanskoj vladi da muškarcima dopusti da "malo tuku" žene

Dvadesetočlani Islamski savet savetovao je pakistansku vladu da u budućnosti dozvoli muškarcima da "malo tuku" svoje supruge ako ne ispune određene uslove i da zbog toga ne budu sankcionisani.

Kako predlaže ovaj savet, muževima bi bilo dozvoljeno da udare ženu u slučaju ako odbija da ispunjava svoje bračne dužnosti, ako se ne oblači po njegovom ukusu i ako ne održava higijenu za vreme menstrualnog ciklusa.

Ovom savetu nije dozvoljeno da donosi zakone, ali može da savetuje članove vlade. Poslednji predlozi koje je savet dao odnosili su se na zaštitu prava žena nakon što je nedavno odbijen predlog akta koji se smatrao neislamskim i kontroverznim, a govorio je o zaštiti žena od nasilja.

Predsedavajući saveta Muhamed Kan Širan je između ostalog predložio da žene mogu malo da se tuku u slučajevima ako ne nose hidžab ili pričaju glasno u javnosti. Savet predlaže i da se ženama zabrani vojna služba, rad u marketingu, kao i dočekivanje stranih delegacija. Medicinskim sestrama bi trebalo zabraniti rad s pacijentima muškog pola, a abortus nakon 120 dana trudnoće bi trebalo smatrati ubistvom.

Malo "laganiji" predlozi za žene jesu da im nije potrebna saglasnost roditelja ako žele da se bave politikom, a svako ko ih natera da pristupe u brak bio bi osuđen na 10 godina zatvora.

Neki od predloga su odbijeni, kako tvrdi "Ekspres tribjun", a jedini ženski član veća dr Samiha Rahil Kazi nije prisustvovala sednici kada se diskutovalo o ovim temama, piše "Dejli mejl".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet