Holandija odobrila razvijanje ljudskih embriona za istraživanja

Vlada Holandije dozvoliće laboratorijama da razvijaju ljudske embrione kako bi ih koristili u nekoliko istraživačkih polja.

"Zabrana razvijanja embriona sputavala je istraživanja koja su mogla da dovedu i do novih tretmana bolesti na kratke ili duže staze", navedeno je između ostalog u zvaničnom saopštenju vlade.

Ipak, oni naglašavaju da će taj proces imati striktna pravila, pa će dobijeni embrioni biti korišćeni samo u istraživanjima u vezi sa "neplodnošću, vantelesnom oplodnjom i naslednim ili urođenim oboljenjima".

Nove dozvole neće izmeniti postojeće pravilo "14 dana" koje nalaže da bilo koji ljudski embrion koji se čuva u laboratoriji mora biti uništen ne kasnije od dve nedelje nakon oplodnje. To pravilo, osmišljeno radi izbegavanja debate oko toga da li embrione treba posmatrati kao ljudska bića više nego kao uzorak tkiva, postoji u mnogim zemljama, ali je do skoro bilo suvišno jer nije postojala tehnologija uz pomoć koje bi ljudski embrion mogao toliko dugo da bude održavan.

Slična odluka doneta je u Velikoj Britaniji prošle godine, kada je odobrena prva istraživačka dozvola za genetsku modifikaciju embriona.

  • Nauka, ljudska je?

    29.05.2016 08:29
    Cilj je da se od ljudskog života, gena, napravi Monsanto brend, registrovani patent, dozvoljen za proizvodnju i naplatu.
    Nek će se uzgajati da budu sluge - robovi.
    Neki će se uzgajati da budu vojnici.
    Neki će se uzgajati samo radi organa za "prave ljude".
    Sa ovakvim ustrojstvom vladavine i ne-reagovanja naroda u svetu, nemojte ni jednog trenutka da sumnjate da se to neé dogoditi.
    Za sada su dozvolu za takve eksperimente izdali u Italiji i Britaniji.
    Jutros je naš čovek saopštio na javnom servisu da je dokazano da je epidemija u Nemačkoj bila posledica bioterorizma, što je EU dugo negirala.
    Sa ovakvom dozvolim, šta mislite koliko će trebati da na fetusima otkriju koji je virus pogodan za istrebljenje?
    1997-godine je UN doneo zabranu za labaratorije 4 stepena u Parizu i Tel Avivu i nalog za uništavanje virusa. Cilj im je bio da nađu virus koji bi bio prijemčiv samo za genome muslimanskog porekla.
    Da li se naučnici danas zaista mogu osećati ponosnim na svoj rad?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet