Kameron podneo ostavku

Britanski premijer Dejvid Kameron podneo je ostavku na tu funkciju nakon što su Britanci na referendumu odlučili da zemlja izađe iz Evropske unije.
Kameron je novinarima ispred rezidencije u Dauning stritu rekao da će učiniti sve što je moguće da "primiri britanski brod". Kako je rekao, on će voditi kabinet još tri meseca, ali neće biti taj koji će aktivirati član 50 i sprovesti proces izlaska iz Evropske unije, već će to uraditi novi premijer.
 
"Učiniću sve da uverim tržište i investitore da je naša ekonomija čvrsta i stabilna. Želim da Britance koji žive u inostranstvu, ali i građane EU ovde, uverim da u ovom trenutku neće biti hitnih promena koje se njih tiču", naveo je Kameron. Lider vladajuće Konzervativne partije zalagao se za ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji.
 
"Borio sam se na ovom referendumu i glavom i srcem, ali je britanski narod odabrao da ide drugim putem, zato im je potreban novi premijer. Uvek sam se borio za to da se sa velikim odlukama suočavamo, a ne da od njih bežimo. Ponosan sam, volim svoju zemlju i čast mi je bila da joj služim. Učiniću sve što mogu da joj pomognem da uspe", rekao je Kameron, koga je na kraju obraćanja izdao glas. 
 
Nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson koji je vodio kampanju za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamenu. Džonson, bivši gradonačelnik Londona, favorit je i na kladionicama kao naslednik Kamerona.
 
Pošto je osvojio većinu u parlamentu na prethodnim izborima, Kameron je dogovorio paket reformi za koji je rekao da će štititi suverenitet njegove zemlje i sprečiti migrante iz EU da predju u Veliku Britaniju zbog beneficija.
 
Kritičari smatraju da reforme imaju nedostatke, da ostavljaju Veliku Britaniju na "milost i nemilost" birokrata u Briselu, kao i da ne doprinose zaustavljanju talasa evropskih imigranata koji dolaze u tu državu.
  • @Zare

    24.06.2016 15:13
    @Zare... Sami će trpeti dosta posledica zbog svoje kratkovidosti i uskogrudosti kao i Slovenci danas...

    Slovenci trpe ??? Jadni oni . Dao bog da i mi trpimo kao Slovenci sa jadnih 1100 evra mesecnog proseka . Prijatelj mi zivi u Sloveniji i dobro znam kako je tamo.
  • London Boy

    24.06.2016 14:42
    @papi
    Ne lupetaj i pokri se usima!

    Covek je sam sebi pucao u noge onog momenta kada je obecao referendum o izlasku EU.

    Osveta ruralnog stanovnistva prema Davidu zbog zapostavljenosti i preteranoj gravitaciji prema Londonu i juznom delu Engleske.
  • Zare

    24.06.2016 14:34
    Ovo je greška kao i izlazak Slovenije iz SFRJ. Britanci kao najrazvijeniji deo Evrope imaju najmanje razloga za izlazak iz iste. Sami će trpeti dosta posledica zbog svoje kratkovidosti i uskogrudosti kao i Slovenci danas...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet