Šta će biti sa evropskim radnicima u Britaniji?

Bregzit je jasna poruka i Evropljanima koji žive i rade u Britaniji da možda neće moći da ostanu.
Pravila EU garantuju bezvizno kretanje ljudi i radnika u 28-članom bloku. Ali sada kada Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz EU, to slobodno kretanje bi moglo da se dovede u pitanje, tako da bi radnici već trebalo da se brinu da li će moći da zadrže posao i da svojim EU pasošem ostanu u zemlji.
 
Pravnici kažu da se stvari neće promeniti odmah, ali na duži rok, situacija će biti neizvesna kako za radnike iz EU, tako i za njihove poslodavce. 
 
Ipak, sa svih strana stiže upozorenje da će definisanje uslova ko i kako može da ostane biti težak zadatak i pravno i administrativno. 
 
Stručnjaci za imigracije već savetuju radnike da ukoliko žele da ostanu u Britaniji, podnesu odmah zahtev za stalni boravak. 
 
Međutim, s ozbirom na to ta taj zahtev ima preko 80 strana, to je ogromna papiroglogija za kompanije koje žele da zadrže svoje radnike.
  • @Denis

    26.06.2016 10:54
    "Slobodno kretanje kako materijalnih dobara tako radnika ali i kapitala su tri osnovna temelja na kojima počiva Povelja Evropska Unije koja je neka vrsta Ustava i najviši je pravni akt u svim državama članicama što znači da niti jedan zakon ne može biti usvojen ako se kosi sa njom."

    Možeš ti u to verovati kolko hoćeš, kao što su te naučili na nekom petominutnom kursu o EU, ali praksa kaže suprotno.
  • Denis

    25.06.2016 23:43
    Slobodno kretanje kako materijalnih dobara tako radnika ali i kapitala su tri osnovna temelja na kojima počiva Povelja Evropska Unije koja je neka vrsta Ustava i najviši je pravni akt u svim državama članicama što znači da niti jedan zakon ne može biti usvojen ako se kosi sa njom. Što se tiče izlaska Velike Britanije iz EU veliko je pitanje kakav će tip odnosa nastaviti da postoji između te zemlje sa Evropskom Unijom. Ako se sklopi sporazum sličan onom kakav imaju Norveška i Švajcarska sa EU, tada će Velika Britanija biti i dalje deo velikog jedinstvenog tržišta ali i slobodnog kretanja radnika jer jedno bez drugog ne može. Ako pak ne dođe do takvog ugovora između dve strane slobodno kretanje radnika između EU i UK više neće biti moguće. Građani EU koji žive u UK rešavaće svoj status svako za sebe. Svako ko tamo radi duže vreme biće sigurno u prilici po lokalnim zakonima da ozvaniči svoj status. Ako se ne varam ko tamo živi duže od 5 godina ima pravo i na državljanstvo. Treba istaći i da će biti problema sa britanskim građanima koji rade ili samo žive širom EU, njihov broj nije zanemarljiv.
  • Henry

    25.06.2016 20:41
    Srbija je isto drzava kao i UK
    GB, Rusija, USA Srbija itd su drzave i kao takve imaju pravo na sve na sta jedna drzava ima pravo. EU je kvazi drzava jer predstavlja neprirodan konglomerat naroda pa i kvazi drzavica bez suvereniteta koje ovise o drugima. Devojke u javnoj kuci ovise o Madam, Policiji, Klijentima i jedna o drugoj. Devojacka solidarnost. Bas kao neke mnogoljudne i mnogonacionalne drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.