Brisel će ukinuti engleski jezik?

Engleski jezik, drugi po broju govornika u svetu i glavni radni jezik u institucijama EU, možda neće više biti zvanični jezik EU kada Velika Britanija bude napustila blok.
To je izjavila predsednica Komiteta za ustavna pitanja Evropskog parlamenta Danuta Hubner, preneo je Rojters.
 
"Engleski je naš zvanični jezik zato što ga je kao takvog zatražila Velika Britanija. Ako nemamo Veliku Britaniju (u EU), nemamo ni engleski", rekla je Hubnerova na konferenciji za medije posvećenoj pravnim posledicama britanskog referenduma o napuštanju EU. 
 
Hubnerova je dodala da bi engleski mogao da ostane radni jezik EU, čak i u slučaju da više ne bude zvanični, ali da bi na to trebalo da pristanu sve države članice Unije.
 
Takođe, pojedini političari u Francuskoj tvrde da engleski, nakon "Bregzita" više ne može da bude zvanični jezik Evropske unije.

Tako Rober Menar, gradonačelnik grada Bezje, na jugu Francuske, smatra da engleski jezik posle "Bregzita" više nije legitiman i poziva Brisel da ga ukine. Pored njega, i predsednički kandidat levog krila Žan-Lik Melenšon izjavio je da engleski više ne može da bude "treći radni jezik Evropskog parlamenta".

Osim što je jedan od 24 "zvanična jezika" EU, engleski je i "radni jezik" koji EU koristi u obavljanju svakodnevnih poslova.

Kako je preneo "Lokal", 51 odsto građana EU govori engleski kao prvi ili drugi jezik, dok svega četvrtina govori francuski, a oko trećina nemački.

Uprkos rezultatima britanskog referenduma, mala je verovatnoća da će engleski biti potpuno izbačen iz upotrebe u Briselu, budući da je to i zvanični jezik Irske i Malte, zemalja koje su članice EU, ocenjuje britanski "Dejli mejl".
 
EU je 2013. godine objavila da je engleski istisnuo sve druge jezike u konkurenciji za zajednički evropski jezik, kao i da je engleski najpopularniji strani jezik u svim evropskim državama, izuzev pet.
  • Zivan

    28.06.2016 08:41
    Dominacija engleskog jezika jeste problem i sada je prilika da upotreba francuskog i nemacckog, pa i spanskog, bude frekventnija. Mozda bi uslov za clana Evropskog parlamenta i za rad u evroinstitucijama mogao biti i aktivno znanje bar jednog stranog evropskog jezika, pored engleskog.
  • Denis

    28.06.2016 00:40
    Irska je članica Evropske Unije a u njoj je jedan od zvaničnih jezika engleski. Prema tome engleski ostaje kao jezik EU i verovatno će i dalje ostati omiljen za sporazumevanje, mada bi bilo dobro da i ostali veliki evropski jezici (francuski, nemački, španski, italijanski i poljski) budu više zastupljeni.
  • Steva

    28.06.2016 00:27
    Koješta
    Engleski je zvanični jezik u Irskoj a ona je i dalje član EU tako da Engleski ostaje bar dok je Iraca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.