Turska i Izrael odvojeno potpisali sporazum o pomirenju

Izraelski i turski zvaničnici potpisali su u utorak odvojeno u Jerusalimu i Ankari sporazum o obnovi odnosa nakon šestogodišnje krize.
Time je formalizovan dokument koji su u ponedeljak objavili premijeri dve zemlje, Benjamin Netanjahu i Binali Jildirim.
 
O sporazumu koji je rezultat dugih pregovora uži sastav izraelske vlade zadužen za bezbednost glasaće u sredu.
 
Troje ministara je najavilo da će se usprotiviti, ali se očekuje da će ga većina članova vlade odobriti. Nakon toga o sporazumu će se izjasniti parlament i stupiće na snagu za dve nedelje.
 
Izraelski mediji prenose izveštaje svetskih agencija da se radi o inače retkom ponovnom približavanju na Bliskom istoku koje je podstaknuto šansama za sklapanje unosnih sporazumima o iskorišćavanju izraelskih polja prirodnog gasa u Sredozemnom moru i povećanim bezbednosnim rizicima.
 
Sporazum je u Jerusalimu potpisao generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Dore Gold na ceremoniji kojoj mediji nisu prusustvovali.
 
U Ankari je sporazum potpisao podsekretar Ministarstva spoljnih poslova Feridun Sinirlioglu koji je predvodio turski pregovarački tim.
 
Najavljujući svoje protivljenje sporazumu izraelski ministar obrazovanja, lider ultradesne partije Jevrejski dom (Bajt Jehudi) Naftali Benet rekao je da mu je glavna prepreka odluka da se daju kompenzacije porodicama turskih aktivista, poginulih prilikom upada izraelskih komandosa na turski brod kada je u maju 2010. godine nosio pomoć pojasu Gaze.
 
Taj incident je bio uzrok kulminacije krize između Izraela i Turske, nekadašnjih bliskih saveznica.
 
Benet smatra da se ne mogu dati kompenzacije "teroristima koji su pokušali da povrede IDF (izraelsku odbrambenu armiju), jer predstavljaju opasan presedan, kako je rekao. On međutim priznaje da je pomirenje sa Turskom važno i u interesu Izraela.
  • Zivan

    29.06.2016 10:09
    Znaccajan pomak na bolje u odnosima dve zemlje. Dobro je da je svaka drzava napravila poneki ustupak i razumela poziciju i naccin razmišljanja druge strane...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet