Lideri EU traže od Britanije da što pre istupi iz Unije

Lideri 27 zemalja članica EU pozvali su britansku vladu da što pre obavesti Brisel o namerama povlačenja Velike Britanje iz Unije.

Oni su nakon neformalnog sastanka u Briselu poručili da žale zbog rezultata referenduma u Velikoj Britaniji, ali i da poštuju volju većine britanskog naroda.

U zajedničkom saopštenju, EU lideri naglašavaju da će se, sve dok ne izađe iz EU, u Velikoj Britaniji primenjivati zakoni EU kako u pogledu obaveza tako i prava Velike Britanije kao članice EU. Evropska dvadesetsedmorka, očekuje da će se povlačenje Velike Britanje iz EU odvijati prema propisanom redu, čije su zakonske osnove sadržane u Članu 50 Evropskog ugovora.

"Britanska vlada se poziva da obavesti Evropski savet o svom povlačenju iz Unije i da to uradi što je pre moguće" navodi se u zajedničkom saopštenju sa neformalnog samita 27 lidera EU koji je po prvi put održan bez britanskog premijera Dejvida Kamerona. Ponavlja se stav da nikakvih pregovora o budućim odnosima sa Velikom Britanijom neće biti sve dok to obaveštenje ne stigne u Brisel.

Onoga trenutka kada dobije obaveštenje o istupanju, Evropski savet će usvojiti smernice za pregovore o sporazumu sa Velikom Britanijom, navodi se u saopštenju i dodaje da će u budućem procesu Evropska komisija i Evropski parlament imaće punu ulogu, u skladu sa odredbama Evropskog ugovora. "Nadamo se da će Velika Britanija u budućnosti biti blizak partner EU i očekujemo da se i Velika Britanija izjasni po tom pitanju. Svaki ugovor koji sklopimo sa Velikom Britanijom kao trećom zemljom, biće zasnovan na ravnoteži prava i obaveza. Pristup jedinstvenom evropskom tržištu zahtevaće pristnak na sva četiri načela slobode (kretanje ljudi, robe, kapitala, usluga)", naglasili su evropski lideri.

  • Zivan

    30.06.2016 09:30
    Nema tu sta da se moljaka Britanija. referndum uzeti kao ccinjenicu i odmah predstavnike Ostrvljana iskljuciti iz rada svih radnih tela EU, Evropske komisije i EP u Stzazburu. Takodje, saciniti rebalans finansijskih sredstava i promene plana prikupljanja i upotrebe. Dakle, EU da se ponasa prema novonastalim cinjenicama, odnosno VB vise nije clan Unije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.