Uhapšeni turski vojnici: Mislili smo da je vežba

Nekoliko hiljada pristalica turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana okupilo se večeras u Istanbulu u znak podrške predsedniku posle neuspelog pokušaja vojnog udara u petak uveče.
Erdogan je na skupu poručio da je za puč odgovorna manjina u vojsci, a ne sama vojska. Na povike iz mase kojima se traži smrtna kazna za pučiste, rekao je da se o takvim zahtevima može raspravljati u parlamentu.
 
Sličan skup podrške održan je i u Ankari gde se okupilo manji broj ljudi.
 
Smenjeno skoro 3.000 sudija
 
Turske vlasti uhapsile su danas deset članova Državnog saveta, najvišeg pravno-administrativnog tela u zemlji i tragaju za još 140 članova Kasacionog suda, nakon neuspelog pokušaja vojnog puča. Iza rešetaka se našao i potpredsednik Ustavnog suda Arpaslan Altan. Sa dužnosti je uklonjeno 2.745 sudija.
 
Komandant Druge turske armije general Huduti pritvoren je u provinciji Malatija. Uhapšen je i komandant Treće armije general Erdal Ozturk. Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da je uhapšeno 2.839 vojnika zbog sumnje da su učestvovali u pokušaju puča. Turska policija uhapsila je danas i stotinak vojnih oficira u vojnim bazama u Dijarbakiru i drugim regionima na jugoistoku Turske naseljenim većinom Kurdima, rekli su bezbednosni izvori.
 
Uhapšeni vojnici rekli su istražiteljima da su mislili da učestvuju u vojnoj vežbi. "Tek kada su ljudi počeli da se penju na tenkove shvatili smo o čemu se radi", rekao je jedan vojnik. 
 
 
Vlada u Ankari je saopštila da iza pokušaja puča stoje pripadnici "paralelnih struktura" u vojsci, što se odnosi na pristalice turskog verskog vođe koji živi u SAD Fetulaha Gulena. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je duže vreme optuživao svog bivšeg saveznika Gulena da je izgradio paralelne strukture u sudskom, vojnom i školskom sistemu i medijima, sa ciljem da obori vladu.
 
Gulen je izjavio da "kategorički odbacuje optužbe da je imao ulogu u pokušaju puča" protiv Erdoganove vlasti. "Osuđujem, najsnažnije moguće, pokušaj vojnog puča u Turskoj. Kao neko ko je propatio tokom više vojnih pučeva, posebno je uvredljivo da budem optužen da imam bilo kakve veze sa takvim pokušajem", saopštio je Gulen.
 
Erdogan je danas zatražio od SAD izručenje Gilena, a američki državni sekretar Džon Keri zatražio je od vlasti u Turskoj bilo kakve dokaze protiv njega.
 
Erdogan SMS-om pozvao građane da ostanu na ulicama
 
Predsednik Turske poslao je danas masovnu SMS poruku pozivajući građane da ostanu na ulicama i "ustanu za demokratiju i mir". SMS poruka koja je stigla svim korisnicima mobilne telefonije potpisana je punim imenom turskog predsednika, a građani se u njoj mole da ustanu "protiv antivladinih snaga".
 
To nije prvi put da Erdogan koristi mobilni telefon za komunikaciju sa javnošću u protekla 24 sata. U jeku pokušaja puča on se noćas obratio javnosti tako što se uživo uključio u program CNN Turk preko aplikacije na svom "ajfonu".
 
U zgradi parlamenta koji je oštećen u pokušaju vojnog puča, održana je vanredna sednica skupštine koja je počela minutom ćutanja, nakon čega je intonirana nacionalna himna. Sednici je prisustvovao i premijer Binali Jildrim, kao i načelnik generalštaba Hulusi Akar koga su kao taoca držali pučisti.
 
Jildrim je u obraćanju poslanicima obećao nov početak u saradnji četiri parlamentarne stranke, a pučiste je nazvao "teroristima koji su napali parlament". Takođe se zahvalio opoziciji i građanima na podršci a 15. juli nazvao budućim praznik demokratije.
  • Rusofil_IQ0

    17.07.2016 00:13
    Napokon i srbende da skontaju sta se desava oko njih i udju u taj omrzen NATO jer im je alternativa 100x gora!
  • ...

    16.07.2016 21:39
    ovo je bila lazirana lakrdija a ne drzavni udar. Erdogan je apsolutista. Jedine dve institucije koje tamo mogu da obore vlast su vojska i pravosudje i sad je tu opasnost otklonio, ali eto to su vrli visegodisnji kandidati za eu.
  • Y

    16.07.2016 20:27
    @analiticar amater
    Da! Vec i zapadni listovi ("Independent", npr.) tvrde kako je u pitanju režirani vojni udar, upravo ukazujući kako nije moguće smeniti gotovo 3000 sudija istog jutra, i napraviti veliku čistku u vojci (koja je Erdoganu postajala sve nelojalnija) ukoliko nije sve nije unapred pripremljeno. Dakle, Erdogan je preduhitrio događaje. Sa ciljem da izmeni Ustav (još manja sekularizacija društva, nasuprot povećanja njegove islamizacije u radikalnom obliku), te da vojnu strukturu "oslobodi" od generala i pukovnika za koje sumnja da mu nisu dovoljno lojalni, i "odveže" sebi ruke za obračun sa Kurdima. Optuživanje SAD da su dale "zeleno svetlo" za udar, nije drugo nego priprema za novu trgovinu, kakvu je već izveo sa EU, a kada su u pitanju izbeglice iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.