General Ozturk tvrdi da nije organizator puča

Agencija Asošiejtid pres povukla je prethodnu vest prema turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolija da je bivši komandant turskih vazdušnih snaga priznao da je imao ulogu u puču.

General Akin Ozturk je prema ispravljenoj verziji demantovao da je učestvovao u puču.

Lokalni mediji su objavili slike generala kad se pojavio pred sudom, izgledao je iscrpljen, sa zavojem na uhu. Sud je večeras odredio pritvor za generala Ozturka i još 25 generala i admirala koji su danas izašli pred sud.

Oni su optuženi za pokušaj narušavanja ustavnog poretka i pokušaj ubistva predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Akin Ozturk je demantovao danas pred sudom da je jedan od vođa prevrata, a imena vođa još nisu objavljena. "Ja nisam deo onih koji su planirali i sproveli vojni puč. Ne znam ko ga je planirao i ko ga je vodio", rekao je general.

On je dodao da na osnovu svog iskustva misli da se radi o "paralelnim strukturama", što znači mreža sveštenika Fetulaha Gulena koji živi u SAD, prenosi agencija Anadolija.

Predsednik Erdogan još je u subotu optužio da je neuspeli puč organizovao Gulen, njegov nekadašnji saveznik koji je postao neprijatelj. "Ne znam ko je unutar turskih oružanih snaga organizovao i izvršio taj puč. Nemam nikakve informacije na tu temu. Ja sam se mnogo borio protiv te organizacije", rekao je general Ozturk, misleći na Gulenovu organizaciju.


Jedan od organizatora puča rođen na Kosovu

Najviše rangirani oficir turske vojske uhapšen posle neuspelog puča, general Adem Huduti, rođen je na Kosovu, pišu danas turski mediji.

Huduti, koji je pre nego što je preuzeo komandu nad turskom Drugom armijom komandovao jedinicama na granici sa Rusijom i Grčkom, neko vreme je bio na čelu turskih snaga u Avganistanu, preneo je RTS.

Rođen je 1952. u selu Rečane, nedaleko od Prizrena, a njegova porodica preselila se u Tursku kada je imao pet godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).