Grčka: Glasanje sa 17 godina

Grčki parlament izmenio je izborni zakon, prema kojem je ukinuto dodavanje 50 poslaničkih mesta partiji koja pobedi na izborima i glasačko pravo dao i 17-godišnjacima, dok su do sada to pravo imali samo godinu dana stariji građani.
Za izmenu zakona kojim je ukinuto davanje dodatnih 50 mesta pobedničkoj, odnosno vladajućoj stranci, glasalo je 179 od 300 poslanika. Za izmenu su glasale obe stranke vladajuće koalicije, levičarska Siriza premijera Aleksisa Ciprasa i desničari "Nezavisni Grci", kao i Komunistička partija i stranke centra.
 
Pravo glasanje s navršenih 17 godina stupiće na snagu na narednim izborima predviđenim u septembru 2019. godine, ali će novi izborni zakon u celini biti primenjen tek posle tih izbora.
 
Cipras, čija koalicija ima 153 poslanika, pokušao je tokom prethodnih nedelja da zadobije poverenje 200 poslanika za novi zakon kako bi bio primenjen odmah na narednim parlamentarnim izborima, ali nije uspeo da sakupi toliko glasova. Glavna opoziciona stranka, Nova demokratija glasala je protiv, kao i socijalisti iz Pasoka.
 
Davanje dodatnih 50 poslaničkih mesta, mera koju je levica redovno kritikovala, omogućavalo je učvršćivanje jednopartijske vlasti, ali je i ohrabrivalo korupciju, prema navodima levice. Cipras je tokom predizborne kampanje obećao izmenu tog zakona zalažući se za koalicione vlade kao u mnogim evropskim zemljama.
 
Neki stručnjaci smatraju da će ta izmena dovesti do političke krize u Grčkoj. Po poslednjim anketama, desnica je popularnija od Sirize koja je sve manje omiljena među građanima zbog prihvatanja diktata poverilaca i mera štednje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.