EU bi mogla da zabrani tetoviranje?

Mastilo koje se koristi u tetoviranju verovatno povećava rizik od raka i zbog toga bi trebalo da bude zabranjeno, novo je upozorenje Evropske agencije za hemikalije.

Ta agencija je objavila izveštaj prema kom mastilo može izazvati probleme s kožom, uključujući i alergijske reakcije i svrab koji traje godinama, a pritom povećava i rizik od raka. U izveštaju stoji i da može uticati na plodnost.

Agencija će uskoro objaviti spisak hemikalija koje se koriste u izradi mastila za tetoviranje, a istražuje mogućnost da uskoro budu zabranjene širom Evropske unije.

Crveno mastilo za tetoviranje proglašeno je najopasnijim, a potencijalni rizik nose i plavo, zeleno i crno.

"Mnogi izveštaji pokazuju da su supstance u mastilu potencijalno kancerogene, mutagene ili izazivaju reproduktivni toksični efekat", stoji u izveštaju. Kada je hemikalija mutagen, to znači da može da promeni DNK ćelije i da dovede do dodatnih mutacija koje potom mogu dovesti do razvoja kancera.

Ako bude potrebna zabrana ovih supstanci, trebalo bi da stupi na snagu za godinu dana.

  • /

    25.07.2016 21:55
    /
    svakog dana u svakom pogledu rt propaganda napreduje
  • uh

    25.07.2016 20:40
    Micike moje, sto ste se uznemirili zbog zle EU, pa jel sve sto procitate u novinama, vi odmah i poverujete?
  • Batica

    25.07.2016 19:26
    Ne volim tetovaze ali ova zabrana me neodoljivo podseca na ugrozavanje ljudskih prava. Ma bre japanci se tetoviraju daleko pre eu i zive po 100 godina. Dobro ajde zabranite prvo cigare i alkohol pa cu vam verovati. Ovo forsiraju jer saloni tetoviraju i privatno pa se tako izbegava porez. Boli ih patkica za vase zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet