Vodeći francuski mediji neće objavljivati slike terorista

Nekoliko vodećih francuskih medija saopštilo je danas da ubuduće neće objavljivati fotografije teroristista, jer ne žele da im pruže "posthumnu glorifikaciju".

Veliki televizijski kanali RFI i Frans 24, kao i televizija BFMTV, objavili su da prestaju sa objavljivanjem slika napadača, a dnevni listovi Mond i Kroa ranije su najavili slične korake, dok je radio-stanica Europe 1 otišla još dalje rekavši da neće objavljivati "imena terorista".

"Posle napada u Nici, shvatili smo koliko nam je bilo neprijatno zbog serije fotografija iz prošlosti napadača", rekao je urednik Monda Žerom Fenoljo za AFP podsetivši da su svet obišle slike Muhameda Lahauija Bulela kako igra salsu ili vežba u teretani.

Dodao je da nije reč o skrivanju činjenica ili o poreklu ubice, zbog čega će Mond, kako je naveo, i dalje objavljivati imena napadača. Iz BFMTV kažu da su odluku o neobjavljivanju slika terorista doneli sinoć. Fotografije se, prema rečima direktora Ervea Beroa, ponavljaju i time mogu da na isti nivo stave teroriste i žrtve.

Međutim, list Liberasion saopštava da će nastaviti da objavljuje imena i fotografije napadača. "Objavljivanje slika terorista i njihova glorifikacija nisu ista stvar", rekao je Joan Hafnagel, zamenik urednika u Liberasionu. Direktorka svetskog servisa AFP Mišel Leridon kaže da od prvih krvavih napada Islamske države, agencija odbija da objavljuje sve slike koje oni nasumice stavljaju na društvene mreže.

Međutim, francuska agencija će prepustiti svojim korisnicima, kojih je oko 5.000 širom sveta, da sami odluče da li će objaviti ime i fotografiju napadača.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Slavili Hitlerov rođendan, pa privedeni

Austrijska policija saopštila je da je privedeno četvoro Nemaca nakon što su položili bele ruže na prozor kuće u kojoj je rođen Adolf Hitler u zapadnoj Austriji, povodom godišnjice njegovog rođenja.