Ukinuta presuda Branimiru Glavašu

Vrhovni sud Hrvatske prihvatio je žalbu Branimira Glavaša i ukinuo prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina, prenosi Jutranji list.
Glavaš je bio osuđen zbog ratnog zločina u slučajevima "garaža" i "selotejp". Predmet je upućen prvostepenom sudu na ponovno suđenje, navedeno je u odluci koja je napisana još 7. juna na 11 stranica, ali ja na sajtu suda osvanula danas popodne.
 
Prvu pravosnažnu presudu Vrhovnog suda Glavašu od osam godina zatvora, na osnovu koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru i sa koje je pušten na prevremeni otpust, Ustavni sud ukinuo je početkom 2015.
 
Na snazi je tako ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora pa je Glavaš nakon povratka u Hrvatsku vraćen u istražni zatvor novom odlukom Vrhovnog suda koju je ponovno delimično ukinuo Ustavni sud.
 
Nakon 26 dana zatvora i zatvorske bolnice, gde je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. marta 2015. pustilo vanraspravno veće Županijskog suda koje je pojasnilo da se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. marta prošle godine bio pušten na uslovni otpust.
 
Tužilaštvo je tokom celog postupka isticalo da je Glavaš bio na vrhu kriminalnog lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik koji je određivao kriterijume za odabir i stigmatizaciju žrtava.
  • staklenabastazlocina

    28.07.2016 18:44
    jel dobio bar kaznu za prekrsaj ko kad prodje kroz crveno ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet