Islamska država bi mogla da se dočepa američkih nuklearki

Teroristi bi mogli da ukradu američko nuklearno naoružanje uskladišteno u turskoj vazdušnoj bazi "Indžirlik" nedaleko od granice sa Sirijom, upozorila je danas američka istraživačka organizacija "Stimson centar".

Prema pojedinim pretpostavkama, SAD imaju oko 50 nuklearnih bombi u "Idžirliku", na jugu Turske, a baza je udaljena samo 110 kilometara od Sirije.

U izveštaju "Stimson centra" upozorava se da se ne može odgovoriti na pitanje da li bi SAD mogle zadržati kontrolu nad oružjem u slučaju sukoba u Turskoj.

"Indžirlik" je baza od vitalnog značaja za koaliciju predvođenu sa SAD za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. Međutim, Pentagon je u martu naredio porodicama američkih vojnika i civilnom osoblju da napuste region zbog bojazni za njihovu bezbednost.

"Sa tačke gledišta bezbednosti, sve je kocka kada je u pitanju 50 američkih nuklearnih bombi stacioniranih u Indžirliku. Uvedene su određene bezbednosne mere, ali time se ne umanjuje rizik", kaže koautorka istraživanja Lejsi Hili.


 

  • rodoljub

    15.08.2016 13:47
    nebuloze
    Kakvo je to americko obezbedjenje ako se tek tako neko moze docepati njihovih nuklearki ? To su nebuloze, ali ima smisla nesto drugo. Meni se cini da Amerikanci planiraju da lansiraju neku nuklearku na Rusiju, pa da optuze ISIL - kao dokopali se dzihadisti nuklearke, a omogucio im Erdogan. Sve je tako jednostavno i providno, a izgleda dobro maskirano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.