Đaci u Francuskoj će učiti kako da se zaštite od terorističkog napada

Francuska vlada predstavila je 24. avgusta plan koji predviđa pojačane mere bezbednosti u školama, uključujući patrole u blizini škola tokom cele godine.

Prema planu, đaci će biti upoznati sa osnovama zaštite, odnosno kako da se sakriju i pobegnu zavisno od situacije, a u određenom uzrastu će biti obučeni i za pružanje prve pomoći.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev rekao je da će se za bezbednost dece u 64.000 školske ustanove od 1. septembra brinuti više od 3.000 rezervista žandarmerije. On je dodao da će "tokom cele godine" sistem "dinamičnog nadzora", odnosno patrola u blizini osnovnih i srednjih škola i univerziteta "biti pojačan mobilnim patrolama u saradnji sa lokalnim policijskim snagama".

Francuska vlada nastoji da, osam dana pre početka školske godine umiri roditelje, đake i nastavnike, pošto je zemlja u proteklih godinu i po dana bila izložena nizu napada za koju je odgovornost preuzela Islamska država.

Škole će u buduće biti obavezne da organizuju tri, umesto dosadašnje dve bezbednosne vežbe, od kojih će u jednoj biti simuliran upad u zgradu. Đaci će biti upoznati sa osnovama zaštite, odnosno kako da se sakriju i pobegnu zavisno od situacije i toga gde se nalaze.

Deca uzrasta od 13 i 14 godina dobiće osnovnu obuku za pružanje prve pomoći.

Direktori škola i inspektori dostaviće svoje brojeve telefona kako bi poziv na uzbunu mogao biti upućen SMS-om.

Napadima Islamske države su posebno izloženi nastavnici. U glasilu te terorističke organizacije na francuskom "Dar al islam" u novembru 2015. upućen je poziv na borbu i ubijanje zaposlenih u obrazovanju, "neprijatelja Alaha" koji "podučavaju o svetovnosti" i koji su "u otvorenom ratu protiv muslimanske porodice".

U Francuskoj je u martu 2012. napadnuta jedna škola. Tada je Muhamed Mehad u ime džihada ubio nastavnika i troje dece u jevrejskoj školi u Tuluzu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet