Prosvetari ipak najavljuju štrajk

Tri reprezentativna sindikata prosvete najavili su danas da će krajem septembra održati štrajk upozorenja, ako do 20. septembra ne bude isplaćen novac koji je prosvetnim radnicima nezakonito odbijen od zarade tokom godišnjih odmora u protekle tri godine.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković rekao je da su tokom godišnjih odmora 2013. i 2014. plate zaposlenih u prosveti smanjene u proseku za 3.500, a 2015. godine za 5.500 dinara.

"Priznali su da su pogrešili. Od tog priznanja mi nemamo ništa. Tražimo da nam vrate novac koji su nezakoniti odbili od plata zaposlenih u obrazovanju. Obećali su nam u 2015. da nam to nadoknade, ali nisu ništa uradili. U 2016. su obećali da taj povraćaj bude negde 20. avgusta, ali ništa nisu uradili", kazao je Brajković. On je rekao i da će obavestiti ministra prosvete da zaposleni u prosveti zahtevaju da taj novac koji je nezakonito oduzet bude isplaćen do 20. septembra.

"Ako to ne urade do 20. septembra, mi ćemo na organima ova tri sindikata (Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS Nezavisnost) doneti odluku o štrajku upozorenja", naveo je Brajković. Prema njegovim rečima, štrajk upozorenja po zakonu znači da neće biti održani prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

On je kazao da je prosečna plata zaposlenih u obrazovanju za 17 odsto niža od prosečne plate u Srbiji.

"Budžet za 2016. godinu je za tri milijarde smanjen u odnosu na 2015 . godinu. Prema tome, prostora za povećanje plata nema... Mi ćemo uputiti dopis predsedniku vlade da nas pod hitno primi da bismo od njega tražili da se budžet za 2017. godinu poveća za 17 odsto i da nam se isplati nagrada koja je obećana i Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom", naveo je Brajković.

  • Andrija Šrek

    30.08.2016 17:05
    Svet?
    U kojoj zemlji?
  • VladimirR

    29.08.2016 15:03
    Laži, manipulacije...
    Supruga radi u školi. O štrajkovima saznaje od mene kad je pitam "Šta opet štrajkujete?" ;) Nema ni Š od štrajka. Takođe, deca idu u različite škole, i tamo ista priča. Nijednom za sve ove godine, iako su prosvetari redovno krajem avgusta prozivani po medijima, posebno po komentarima. Očigledno se nastavlja sa politikom rušenja ugleda prosvetnih radnika, uz pomoć "sindikata".
  • Nastavnik

    29.08.2016 14:38
    Nikako ga naučiti
    Među prvim komentarima occekujemo neizbezznog...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.