FOTO: Munja izazvala požare na Tasosu, dva mesta evakuisana

Četiri požara izbila su od jutros na grčkom ostrvu Tasos.

Vatra koja se razbuktala u ranim jutarnjim satima dovela je do hitne evakuacije cele okoline i sela Prinos Kazaviti i Svetog Pantelejmona, koju su inicirali vatrogasci i opština Tasos.

Prema prvim informacijama najverovatniji uzrok požara je munja koja je pogodila četiri oblasti na tom ostrvu, Rahoni, Prinos, Alikes i Limenariju.

Srpski konzul u Solunu Siniša Pavić za "Blic" kaže da je požare na Tasosu izazvalo jako nevreme koje je pogodilo ostrvo. "Lokalne vlasti su se digle na noge, i imaju dosta problema. Dva sela u brdima su evakuisana, ali su sada požari uglavnom pod kontrolom", kaže konzul.

On navodi i da se niko od naših građani koji letuju na Tasosu nije odlučio na vraćanje kući zbog požara. "Uglavnom je veća uznemrirenost kod porodica u Srbiji, nego kod gostiju na Tasosu", kaže Pavić.

Na Tasosu je i veliki broj turista iz Srbije, koji nam opisuju atmosferu.

"Svugde je policija sa maskama preko lica. Sa kopna stižu helikopteri vatrogasaca kao ispomoć u gašenju požara. Vatra je bukvalno na par kilometara na brdu iznad naselja. Dim je jako gust i ima dosta pepela svugde uokolo.", kaže J.S. koji se nalazi na Tasosu.

Požari su izbili u veoma bliskim vremenskim intervalima, skoro istovremeno, a u celoj operaciji po lokalitetima zahvaćenim požarom učestvovalo je 106 vatrogasaca sa 37 vozila i 53 planinara.

Postoji strah da vatra može da nastavi širenje i vatrogasne službe Istočne Makedonije i Trakije su u stalnom kontaktu sa generalnim sekretarom za civilnu zaštitu Tasosa, kako bi se osigurali da će biti u stanju da brzo mobilišu svoje snage ako dođe do širenja požara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).