Sirijski režim prihvatio rusko-američki sporazum o prekidu vatre Siriji

Sirijska vlada prihvatila je rusko-američki sporazum o prekidu vatre u Siriji, koji bi trebalo da stupi na snagu sutra, prenela je sirijska državna agencija Sana, pozivajući se na "dobro obaveštene izvore".

Sporazumom je predviđena demilitarizacija puta Kastelo severno do Alepa, nekadašnje rute snabdevanja pobunjenika pre nego što je režim 17. jula nad njim preuzeo kontrolu. Taj put će ubuduće služiti za transport humanitarne pomoći.

Agencija Frans pres navela je danas da primena rusko-američkog sporazuma o prekidu vatre u Siriji neće biti nimalo laka ako se imaju u vidu duboka međusobna netrpeljivost vlade u Damasku i pobunjenika, saradnja pobunjenika sa džihadistima i mnogo aktera u sirijskom sukobu.

Za pet godina, koliko traje građanski rat u Siriji, zaključeno je nekoliko sporazuma o prekidu vatre koji su vrlo brzo propadali, dok su se snage režima predsednika Bašara el Asada i pobunjenici međusobno optuživali za njihovo kršenje.

Predstavnici opozicije koja pet godina traži da predsednik Asad ode s vlasti, istakli su ranije da sumnjaju u političku volju režima da poštuje sporazum, prema kome je u prvom redu predviđen prekid neprijateljstava. Sporazumom je takođe predviđena mogućnost da SAD i Rusija izvode zajedničke operacije protiv džihadista, zbog čega bi Vašington trebalo da zahteva od dela pobunjenika koji u provincijama Alep i Idlib sarađuje sa islamistima, da od te saradnje odustane.

Glavni saveznik pobunjenika među džihadistima jeste Front Fateh al-Šam, bivši Front Al-Nusra koji je prekinuo veze sa Al Kaidom i iskazao lojalnost Islamskoj državi, a terorističkom grupom smatraju ga i Moskva i Vašington. Analitičari, međutim, smatraju da će pobunjenicima biti veoma teško da se distanciraju od Fronta Fateh al-Šam, koji je dobro organizovana i naoružana grupa i glavni stub u borbama džihadista protiv Asadovih snaga.

  • rodoljub

    10.09.2016 21:17
    "opozicija"
    Zasto "sirijski rezim" ? Zar to mije legalna i legitimna sirijska vlada i predsednik ? Kako bi bilo da malo pisete "americki rezim" je bombardovao Srbiju i cinio zlocine .
  • Teča

    10.09.2016 20:19
    svinjarija...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.