Zabrana proizvoda testiranih na životinjama i izvan EU

Kozmetički proizvodi testirani na životinjama izvan EU mogu biti zabranjeni, čak i ako je to testiranje sprovedeno radi plasmana na treće tržište, odlučio je Evropski sud pravde.

Sud u Luksemburgu ovim je odgovorio da zahtev Visokog suda pravde Engleske i Velsa o jednom specifičnom slučaju: Evropsko udruženje proizvođača sastojaka kozmetičkih proizvoda EFfCI zatražilo je mišljenje da li njegova tri člana mogu da u EU prodaju proizvode testirane izvan EU na životinjama. Odluka suda u ovom slučaju je konsultativnog karaktera, a konačna odluka biće na britanskim vlastima.

Testiranje je sprovedeno da bi proizvodi mogli da se plasiraju na tržište Kine i Japana, a firme su planirale da te proizvode prodaju i u Uniji. Stav EFfCI bio je da se ovakvim testiranjem ne krše propisi EU jer je testiranje sprovedeno da bi se odgovorilo na propise trećih zemalja, navodi se u obrazloženju suda.

Sud međutim ističe da je "pristup tržištu Unije uslovljen poštovanjem zabrane testiranja na životinjama i da je smisao propisa da se podstiču alternativne metode za dokazivanje bezbednosti proizvoda". "Nije važno to što je testiranje bilo za komercijalizaciju proizvoda na trećim tržištima", navodi se u odluci.

Zaključak suda je da ti proizvodi "mogu biti zabranjeni ako se podaci o testiranju koriste da bi se dokazala bezbednost proizvoda za stavljanje na tržište Unije".

EU je 2004. zabranila testiranje kozmetičkih proizvoda u Uniji, a od marta 2009. zabranjeno je i stavljati na tržište Unije kozmetičke proizvode čiji sastojci su testirani na životinjama. Poslednji izuzeci su ukinuti 2013. godine.

  • Veganka

    24.09.2016 22:26
    https://youtu.be/BYwfsjD7hBo
    EU je strasno licemerna. Zabranjuje testiranje (sto je za pohvalu), ali zato dozvoljava da npr. muski pilici budu zivi samleveni ili uguseni u roku pd 72 sata nakon rodjenja jer ih smatra nusproduktom industrije jaja i piletine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet