Poljakinje najavile "crni štrajk" zbog zabrane abortusa, neće doći na posao niti raditi kućne poslove

Poljakinje, ogorčene što im preti potpuna zabrana veštačkih prekida trudnoće, čak i kada to znači sigurnu smrt majke, sazivaju "crni štrajk" za 3. oktobar kada žele da ne dođu na posao i odustanu i od svih svojih obaveza u domaćinstvu.

Uoči glasanja prošle nedelje o građanskoj inicijativi rimokatoličkih organizacija "Stop abortusu" kojom bi treći najrestriktivniji zakon u Evropi bio pooštren tako da abortus zabrani potpuno, Poljakinje su započele "crni protest" - odevene u crno prave selfije i stavljaju ih na društvene mreže.

Pošto su poslanici odbacili predlog legalizacije abortusa, odbacili i predlog opozicije da se očuva sadašnji kompromis iz 1993. po kojem je veštački prekid trudnoće dozvoljen samo kada ona ugrožava zdravlje i život majke, kada je plod nepovratno oštećen i kada je trudnoća plod silovanja, a pustili u dalja čitanja potpunu zabranu uz zatvorske kazne, slavna poljska glumica Kristina Janda predložila je

Poljakinje će 3. oktobra pokušati da parališu zemlju kao što su to učinile žene na Islandu, 24. oktobra 1975. godine kada u borbi za jednake plate i uslove rada 90 odsto žena nije došlo na posao, odbilo tog dana da spremi kuću, brigu o deci prepustilo muževima, a 20.000 žena izašlo je tada na ulice Rejkjavika.

Inicijativi su se odmah, na društvenim mrežama, pridružile desetine hiljada Poljakinja, ali i muškarci koji su osnovali dve grupe za podršku sa apelom Poljacima da tog dana zamene svoje supruge i devojke u kućnim poslovima a takođe i neki poslodavci.

Gradonačelnik Čenstohove na jugozapadu Poljske u kome je najznačajnije poljsko katoličko svetilište Crne Bogorodice, Kšištof Matijščik poslao je čak gradskim činovnicima mejl da podržava štrajk uz molbu da muškarci zamene tog dana koleginice.

Crni štrajk pod parolom "mrtve žene ne rađaju" iako u duboko katoličkoj religioznoj Poljskoj nema šanse da okupi toliki procenat žena kao svojevremeno na Islandu, najavile su za sada žene u 50 gradova širom Poljske a takođe i Poljakinje u Londonu, Stokholmu i Budimpešti.

Rusija zabranjuje abortus?

Patrijarh moskovski i cele Rusije potpisao je pismo u kojem se poziva na potpunu zabranu abortusa na teritoriji Rusije, saopštio je pres-sekretar poglavara Ruske pravoslavne crkve sveštenik Aleksandar Volkov.

Inicijativa, koja je usaglašena sa Komisijom za pitanje porodice, zaštite materinstva i detinjstva RPC, poziva, između ostalog, da se svako začeto dete proglasi ljudskim bićem i da mu se daju pravo na život, zdravlje i blagostanje, koje treba da budu zaštićeni zakonom.

U dokumentu se predlaže zabrana hirurškog i medikamentoznog prekida trudnoće, sredstava za kontracepciju i pomoćnih reproduktivnih tehnologija, koji su sastavni deo "poniženja ljudskog dostojanstva i ubistva dece koja se nalaze u početnoj fazi embrionalnog razvoja". Autori inicijative predlažu da se trudnicama i porodicama sa decom pruža materijalna pomoć iz federalnog budžeta u visini minimalne plate. Potpise za usvajanje inicijative prikupljaju Ruski društveni pokret "Za život" i pokret "Pravoslavni dobrovoljci".

Nakon potpisivanja dokumenta patrijarh je zahvalio učesnicima akcije na radu i blagoslovio ih, naveo je Volkov. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet