Mađarska ukida dozvole za boravak investitorima koji nisu iz Evrope

Mađarska planira da prekine izdavanje dozvola za boravak bogatim investitorima koji nisu iz Evrope, rekao je portparol mađarske vlade.

Od 2013. godine mađarska vlada je izdala gotovo 3.000 državnih obveznica nominalne vednosti od 300.000 evra, kojima se stiče pravo na dozvolu za boravak i mogućnost slobodnog putovanja u Šengen zoni. Većinu njih su kupovali Rusi i Kinezi.

- Uslovi za finansiranje madjarskog duga su se poboljšali i tražnja za državnim obveznicama je porasla i prema tome nije nam više potreban taj instrument - rekao je novinarima Janoš Lazar, bliski saradnik konzervativnog premijera Viktora Orbana.

Lazar je rekao da zvanična odluka o ukidanju dozvola za boravak još nije doneta. Ukidanje te mere je posebno tražila ekstremno desničarska partija Jobik kao uslov za njenu podršku reviziji Ustava koju Orban želi da sprovede.

- Ni bogati migranti, ni bogati teroristi ne bi trebalo da mogu da dodju u Mađarsku - rekao je šef Jobika Gabor Vona posle sastanka s Orbanom prošle nedelje. Podrška partije Jobik potrebna je Orbanu da progura izmene ustava pošto njegova partija više nema dvotrećinsku većinu u parlamentu, što je potrebno za izmenu tog dokumenta.

Levičarska opozicija je s svoje strane kritikovala tu meru kao hipokriziju vlade koja kaže da je čvrso protiv dolaska migranata, a istovremeno podržava dolazak stranih oligarha u zemlju i prema tome u EU.

  • Boki

    28.10.2016 13:16
    Orban je nacionalisticki hostapler. Jedna od mnogih verzija istih idiota koje imamo i mi. Na zalost kad shvatis da si glasao za utopiju dok je neko drpao 20 godina - kasno je - zivot ti prosao.
  • kivan

    28.10.2016 10:48
    sta je tu pravi potez, ajde mi objasni? da li je neki krimos iz evrope bolji od krimosa iz azerbejdzana? krimos je krimos prijatelju moj, razmisli malo pre nego sto komentarises gluposti.
  • Roćko

    28.10.2016 10:24
    @ Zivan
    "Orban ponovo povlači pravi potez..." Ja bih rekao - SAVERŠEN POTEZ, a posebno ako se gleda iz ugla Jobika i drugih vrsta fašista. Kada smo, bokte mazo, postali takvi nacoši da nam je Orban etalon demokratije? Da u Evropi ima zdravog razuma, on bi sedeo u zatvoru zbog govora mržnje i negiranja nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu, a da vas podsetim - to je, pored ostalog, i bacanje ljudi pod led. Živane, Velikosrbine!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.