Danijel Ortega treći put izabran za predsednika Nikaragve

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega ponovo je izabran za šefa države na predsedničkim izborima održanim u nedelju, saopštila je izborna komisija delimične rezultate izbora.
Ortega, koji se kandidovao za treći mandat, osvojio je 71 odsto glasova, navela je komisija i dodala da će njegova supruga Rozario Muriljo biti potpredsednik države.
 
Predsednik Nikaragve, koji je kao lider gerilskog Sandinističkog fronta za nacionalno oslobođenje pomogao u zbacivanju s vlasti diktatora Anastasija Somoze, vladao je Nikaragvom od 1979. do 1990. Te godine je izgubio na izborima, a na čelo države vratio se 2007.
 
Nikaragva je proteklih godina imala stabilan ekonomski rast i niži stepen nasilja od susednih zemalja Hondurasa i Salvadora. Mnogi stanovnici su kao glavni razlog popularnosti vladajuće partije naveli i socijalne programe koje sprovodi prva dama.
 
Kritičari optužuju Ortegu i njegove saveznike da manipulišu političkim sistemom kako bi ostao na vlasti i optužuju ga da želi da sa suprugom formira političku dinastiju.
 
Opozicija je pozivala građane da bojkotuju izbore, nazivajući ih "farsom" i tvrdeći da su ostalih pet predsedničkih kandidata stavljeni na glasački listić samo da bi izgledalo da Ortega ima legitimnu konkurenciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

Ministri spoljnih poslova EU prvi put su vodili "značajnu diskusiju" o uvođenju sankcija Izraelu ako se ne bude ponašao u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.