Preminuo Fidel Kastro

Kubanski lider i revolucionarna ikona Kube, Fidel Kastro preminuo je u 90. godini života, objavila je kubanska državna televizija.

Revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima da bude svrgnut, preminuo je u petak uveče.

Predsednik Kube Raul Kastro (85) saopštio je nešto posle ponoći po lokalnom vremenu na nacionalnoj televiziji da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22.29 sati, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobedi, uvek!". Raul Kastro, koji je preuzeo vlast nakon što je njegov brat Fidel hospitalizovan 2006, rekao je da će ostaci revolucionalnog lidera biti kremirani u subotu rano ujutro, "u skladu sa njegovom željom".
 
Jedna od vodećih svetskih figura u drugoj polovini 20. veka, Fidel Kastro je imao izuzetno veliki uticaj s obzirom na veličinu njegove male karipske ostrvske zemlje, navodi AFP. Francuska agencija ističe da je jedan od svetskih lidera koji je najduže ostao na vlasti i jedna od najneobičnijih ličnosti u modernoj istoriji prkosio uzastopnim američkim administracijama i pokušajima ubistva.
 
On je srušio opoziciju na Kubi i vodio komunističku karipsku zemlju kroz hladni rat, pre nego što se povukao 2006. godine kada je skoro umro. 
 
Kastro je 1953. godine zatvoren zbog suprotstavljanja diktatoru Batisti, da bi nakon izlaska iz zatvora zajedno sa Če Gevarom poveo narod Kube u jedan od najpoznatijih svetskih revolucionarnih pokreta i dospeo na vlast posle trogodišnje gerilske borbe. Trijumfalno je ušao u Havanu u januaru 1959. i, u 32. godini, postao najmlađi lider u Latinskoj Americi. Decenijama je služio kao inspiracija i izvor podrške revolucionarima od Latinske Amerike do Afrike.
 
Nakon što je položio zakletvu kao premijer Kube, ušao je u sukob sa SAD i 1962. godine bio centralna figura događaja koji je nad planetom nadvio senku opasnosti od nuklearnog rata. Kastro je dozvolio da Sovjetski Savez odgovori Amerikancima na širenje naoružanja po Evropi i razmesti na Kubi balističke rakete sa nuklearnim bojevim glavama.
 
Američka blokada je "zamrzla" Kubu u vremenu i Fidelovu zemlju načinila jedinstvenom. "Socijalizam ili smrt" ostao je Kastrov slogan iako je demokratija u zapadnom stilu osvojila svet, ostavivši Kubu sa 11 miliona stanovnika kao ekonomski oslabljenu marksističku neobičnost", navodi AP. Preobrazivši Kubu od "igrališta za bogate Amerikance" u simbol otpora Vašingtonu, Fidel Kastro je na vlasti nadživeo devet američkih predsednika.
 
Ipak je doživeo pregovore Raula Kastra s američkim predsednikom Barakom Obamom u decembru 2014. o otvaranju Kube prema SAD, kada su Vašington i Havana saopštili da će učiniti korake kako bi obnovili diplomatske odnose, prvi put otkako su prekinuti 1961. Obazrivo je tada "blagosiljao" istorijski sporazum sa dugogodišnjim neprijateljem u pismu koje je objavio posle jednomesečnog ćutanja.
 
Ostaće upamćen i po svojim višečasovnim govorima. 
 
Njegova smrt će teško izazvati krizu s obzirom na to da je Raul Kastro čvrsto na vlasti, ali ipak, odlazak čoveka koga je većina Kubanaca zvala "El Komandante" ili samo "Fidel", ostavlja veliku prazninu u zemlji kojom je toliko dugo vladao i, uz to, naglašava smenu generacija u kubanskom komunističkom rukovodstvu.
  • el presidente

    30.11.2016 02:58
    Jedan manje
  • Rasejani procesor

    27.11.2016 23:55
    Bio sam na Kubi. Ljudi - predivni, detinjski jednostavni i prostosrdačni. Ne znaju za rasizam i šovinizam. Živeli su preskromno, ali bezbrižno. Jedni drugima su ,,upadali'' u kuće, a niko ih tamo nije ničim nudio ni ugošćavao, jer je došljaku onde sve pripadalo jednako kao i domaćinu. Nikad tužni i neveseli. Bračni parovi rasno izmešani. Prozori - nezastakljeni, jer klima to dopuišta. Sve je bilo dostupno svakome, osim bicikla - koji je u velikoj Havani ,,život značio''. Fidel im je bio više od vođe - gotovo brat. Zdravstvena zaštita besplatna. Školovanje takođe. Sada im preti divljački haos kapitalističke prvobitne akumulacije, koji će na jednoj strani stvarati golaće-proletere a na drugoj milijardere. Mi takvom sistemu tepamo ,,demokratija''. Na Kubi je međuljudska jednakost umrla s Kastrom. Znaju to dobroćudni Kubanci i zato liju istinske suze nad El Komandantom.
  • msp

    27.11.2016 12:05
    Pa šta onda.Preminuo,to mu se više neće doesiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet