Japanski premijer se neće izviniti za Perl Harbor

Japanski premijer Šinzo Abe nema nameru da uputi izvinjenje tokom predstojeće posete Perl Harboru gde će razgovarati sa predsednikom SAD Barakom Obamom.
"Cilj posete je znak sećanja na žrtve rata, a ne upućivanje izvinjenja", izjavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga. Prema njegovim rečima, to će biti prilika da se budućim generacijama pokaže odlučnost da se ne ponove greške i patnje rata kao i prilika ka pomirenju između Japana i SAD.
 
Abeova poseta Perl Harboru dogodiće se nekoliko meseci pošto je Obama boravio u istorijskoj poseti Hirošimi gde je odao počast stradalima u američkom napadu atomskom bombom ali se nije izvinio. 
 
Obama i Abe bi trebalo da se sastanu u Perl Harboru 27. decembra kada će odati poštu žrtvama. 
 
Premijer Japana će biti prvi predsednik japanske vlade u poseti luci koju je Japan napao 7. decembra 1941. godine. 
 
Napad Japana na Perl Harbor bez objave rata doveo je do ulaska Sjedinjenih Američkih Država u Drugi svetski rat. Više od 2.400 američkih vojnika i civila stradalo je u tom napadu.
  • Direktor

    06.12.2016 13:18
    Britanski špijun Dušan Popov javio je da postoji plan za velike operacije na Pacifiku, ali mu Amerikanci nisu poverovali.
  • ripli

    06.12.2016 09:21
    mala zanimljivost: japanci za dan napada na perl harbor uzimaju 6. decembar, jer su preleteli vremensku zonu kad su krenuli u napad.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.