Japanski hotel gostima ponudio knjigu u kojoj se negira genocid u Kini

Jedan lanac japanskih hotela izazvao je burne reakcije kineskih vlasti pošto je svojim gostima u sobama ponudio knjigu u kojoj se negira pokolj izvršen nad kineskim civilima u Nankingu 1937. godine, tokom invazije japanske vojske.
"Jasno je da je masakr u Nankingu priča koju je do najsitnijih detalja konstruisao Peking, a koja se u stvarnosti nikada nije dogodila", piše u knjizi Tošija Motoje, japanskog publiciste i predsednika kompanije APA Group, u čijem su vlasništvu hoteli.  Motoja takođe tvrdi da ne postoje zvanična dokumenta koja dokazuju da je u Nankingu dogodio masakr. 
 
Informaciju da se u sobama nalazi sporna knjiga obelodanio je jedan revoltirani gost u video-snimku postavljenom na internetu, što je izazvalo lavinu kritika na račun kompanije APA Group, povezane sa revizionistima koji negiraju zločin. 
 
Kompanija je saopštila da autor knjige "nije imao nameru da napada bilo koju zemlju, već da čitaocima ponudi istinitu verziju zasnovanu na stvarnim činjenicama", ali je odbila da povuče knjigu iz svojih hotela. Kinesko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo potez japanske kompanije, navodeći da "pojedine grupe u Japanu i dalje odbijaju da se suoče sa prošlošću i pokušavaju da je negiraju iskrivljujući činjenice". 
 
Sa druge strane, portparol japanske vlade Jošihide Suga odbacio je navode Pekinga i pozvao Kinu "da se okrene budućnosti". Zvanični Tokio poriče da su japanske trupe 1937. godine, tokom invazije na Nanking, tada glavni grad Kine, masakrirale civilno stanovništvo.  Japanske vlasti tvrde da su se ubistva velikog broja civila, pljačke i drugi zločini dogodili, ali da je "teško utvrditi tačan broj žrtava", dok desničari tvrde da zločina nije ni bilo. 
 
Kina navodi da je za šest nedelja invazije na Nanking ubijeno 300.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet