Independent: Tramp opozvao sve ambasadore; Skot: Ne odnosi se na mene

Ubrzo pošto je postao predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Tramp je opozvao sve ambasadore koje je imenovala Obamina administracija, piše "Independent".
Kako navodi list, Tramp je zatražio da svim ambasadorima u zemljama širom sveta koje je imenovao Obama, kaže da napuste svoje funkcije do podne 20. januara i to bez odlaganja.
 
Njegov tranzicioni tim je saopštio 23. decembra da "neće biti izuzetaka" za ambasadore koji traže produžetak mandata, što se razlikuje od prakse u vreme drugih predsednika, čak i za ambasadore sa mlađom decom. Ova odluka odnosi se na 80 ambasadora postavljenih u zemljama, agencijama ili u specijalnim misijama, navodi britanski list. 
 
Američki ambasador u Srbiji Kajl Skot izjavio je da se odluka ne odnosi na njega i dodao da je već od nove administracije dobio nalog za buduće poslove. 
 
"Mi smo već dobili nalog da ostanemo na mestu i da radimo za novog predsednika kao što smo radili i za prethodnog", rekao je Skot Tanjugu. 
 
On je rekao da će u ponedeljak biti u svojoj kancelariji u ambasadi i da će zastupati interese novog predsednika i njegovu spoljnu politiku. I dok je uobičajeno da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku na početku mandata nove administracije, manje je uobičajeno da za njih ne bude pronađena zamena na vreme. 
 
Zbog ovakvog poteza SAD bi mogle da ostanu mesecima bez ambasadora u mnogim zemljama i to čak i u onim sa kojima imaju osetljive odnose. Neke od tih zemalja su između ostalog, Nemačka, Velika Britanija, Kanada, Kina, Indija, Japan i Saudijska Arabija, navodi "Independent".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.