Osnivač Liberlanda se nada da će Tramp priznati njegovu državu

Osnivač Liberlanda Vit Jedlička nada se kako će pogledi Donalda Trampa na spoljnu politiku dovesti do priznanja njegove zasad nepriznate države.

Neortodoksni Trampovi pogledi na međunarodnu politiku mogli bi, kako kaže Jedlička, da priznaju Liberland, piše "Vašington post".

"Trampov dolazak definitivno otvara nova vrata", rekao je Jedlička na zabavi koju je protrampovski list "Vašington Eksaminer" organizovao u čast inauguracije u petak. On sam je s 20-ak istomišljenika prisustvovao zakletvi novog američkog predsednika.

Liberland je područje od sedam kvadratnih kilometara na granici između Hrvatske i Srbije koje je tzv. ničija zemlja, odnosno nije utvrđeno kojoj od dve zemlje službeno pripada.

Zbog razlike između starih katastarskih granica i današnjeg toka reke Dunav, država koja prva prizna vlasništvo nad teritorijom na kojoj je Jedlička proglasio Liberland odrekla bi se većeg dela teritorije na granici. Srbija i Hrvatska stoga tvrde kako njihove državne granice ne uključuju Liberland, ali i kako će teritorija pripasti jednoj od te dve države nakon moguće arbitraže o granici, prenosi "Vašington post".

Liberland ima svoju zastavu, ustav, nacionalnu himnu i moto - 'Živi i pusti druge da žive'. Do sada se oko 100.000 ljudi prijavilo za državljanstvo, među njima i 12.000 Amerikanaca, a američki državljanin Tomas Vols nedavno je imenovan liberlandovim ministrom spoljnih poslova. Vols se u izjavi za "Vašington post" pohvalio da je Trampov sused, odnosno da živi odmah pored njegovog imanja Mar-a-Lago u saveznoj državi Floridi.

Iako nijedna postojeća država na svetu nije priznala Liberland, Jedlička se nada da će iskoristiti svoje veze u Trampovoj administraciji kako bi postigao napredak u statusu Liberlanda. Iako ne želi otkriti ko su njegove veze, Jedlička kaže kako se radi o 'prijateljima prijatelja'. Nada se kako će dobiti tihu podršku Trampove administracije te kako bi za par godina Liberland možda mogao biti i priznat.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.