Među objavljenim imenima stražara u Aušvicu i jedan iz Sremske Mitrovice

Na spisku nacističkih zapovednika i stražara u logoru smrti Aušvic, koji je na internetu objavio poljski Institut za nacionalno sećanje, ima i folksdojčera iz bivše Jugoslavije, preneo je zagrebački portal "Indeks".
Na listi su informacije o zapovednicima i stražarima SS jedinica koji su radili u logoru Aušvic–Birkenau – njihova imena, mesta i godine rođenja, nacionalnost, podaci o vojnoj službi. Na popisu je oko 9.000 imena. Gotovo sva su nemačka, a uz neka su priložene i fotografije. 
 
Na neslavnom popisu je i Stanislav Vac, koji je rođen u Sremskoj Mitrovici 07.05.1920. godine. 
 
Tu se nalazi i Jozef Vogel koji je rođen 16.11.1916. godine u Iloku. Do 1941. je služio u vojsci Kraljevine Jugoslavije. Po zanimanju je bio poslastičar.
 
Sovjetske snage ušle su u Aušvic 27. januara 1945. godine, a nacisti su ga napustili nekoliko dana ranije. U logoru je ubijeno više od milion ljudi, najviše Jevreja.
 
Institut za nacionalno sećanje (INR) se nada da će ovako dokazati da su Aušvicom upravljali Nemci, a ne Poljaci. Najavljuje se da će Institut sastaviti sličnu listu i za ostale nacističke logore u okupiranoj Poljskoj. Poljska već godinama pokušava da dokaže da je pogrešno logore nazivati "poljskim" isključivo zbog njihovog geografskog položaja.
  • Pajo PatriJota

    03.02.2017 00:00
    cc
    Podunavske svabe su slali na istocni front vecinom u ss trupama.
  • Grgolj

    02.02.2017 14:49
    @evo ovako
    Nema ništa sporno: ispod slike piše da je reč o Nemcu iz Hrvatske. Ni manje ni više od toga.
  • Neko

    02.02.2017 14:11
    @NS49
    Domaći folksdojčeri su zapravo činili bazu zloglasne i vojno jako opasne Princ Eugen SS divizije. Divizija nije došla iz Nemačke, formirana je ovde '42. od "naših" ljudi, opremljena najsavremenijom opremom i oružjem i operisala je po celoj ex-YU u saradnji sa regularnim Wehrmacht jedinicama. Zbog njih su i Vojvođanske Švabe prošle kako su prošle, nije njih Tito tako tretirao samo zato što su bili Nemci.
    Preostale 2 SS "domaće" divizije su bile Handžar i Skenderbeg (Albanci, Muslimani i delom Hrvati), ali nisu imale većeg uticaja niti većih operacija, prevashodno zbog krajnje nediscipline njenih vojnika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet