Primirje u Ukrajini u ponedeljak

Primirje proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske stupiće na snagu u ponedeljak, na osnovu sporazuma postignutog između Kijeva, Moskve, Berlina i Pariza, poručio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Lavrov je rekao ruskim novinarima posle sastanka Kontakt grupe - ministara spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske u "normandijskom formatu" - da su se dogovorili o početku još jednog primirja, ovog puta od 20. februara. U okviru sporazuma dogovoren je i početak povlačenja teškog naoružanja na istoku Ukrajine, rekao je Lavrov. 
 
Ministarski sastanak "normandijske četvorke" održan na marginama Minhenske konferencije o bezbednosti trajao je oko sat. U razgovorima su učestvovali šefovi diplomatija Sergej Lavrov, Zigmar Gabrijel, Žan Mark Ero i Pavel Klimkin
 
Lavrov je rekao da se razmatra kako napreduje sprovođenje sporazuma koji su postigli predsednici Rusije, Francuske, Ukrajine i nemačka kancelarka u oktobru u Berlinu. 
 
"Konstatovali smo da nije ostvaren veliki napredak kada je reč o rezultatima odluka donetih u Berlinu", rekao je Lavrov. 
 
U Ukrajini se gotovo tri godine sukobljavaju vladine snage sa proruskim separatistima na istoku, u sukobu koji je odneo gotovo 10.000 života. Ukrajina i zapadne zemlje smatraju da ih Rusija vojno podržava što Moskva demantuje. Uprkos primirja uspostavljenom krajem decembra na istoku zemlje, sukobi se redovno ponavljaju. U rasplamsavanju nasilja početkom februara poginulo je oko 30 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.