Preminula predsednica Nobelovog komiteta

Predsednica norveškog Nobelovog komiteta koji dodeljuje nagradu za mir Kasi Kulman Five umrla je u 66. godini, sapštio je Komitet.
Kulman Five, koja od 2014. godine boluje od raka dojke, umrla je u nedelju.
 
Ona je u martu 2015. nasledila na čelu Nobelovog komiteta bivšeg premijera Torborna Jaglanda, i časopis Forbs ju je naveo kao jednu od najuticajnijih žena sveta. 
 
Posle više kontroverznih izbora za Nobelovu nagradu za mir u Jaglandovoj eri (Barak Obama 2009. i Evropska unija 2012.), norveški Nobelov komitet pod predsedništvom Kulman Five nagradio je dva krhka, ali realna mirovna procesa - demokratsku tranziciju u Tunisu i razoružanje marksističke gerile u Kolumbiji. 
 
Rođena 1951. godine u Oslu, bila je poslanica (1981-97), predsednica konzervativne partije (1991-94) i ministarka (1989-90) pre nego što je prešla u privatni sektor. Prvi put je ušla u Nobelov komitet 2003. godine. Norveška premijerka Erna Solberg rekla je da će ona ostati u sećanju kao "snažna i topla osoba" koja je postala "primer za brojne mlade žene".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet