Danci traže deo nemačke teritorije

Lider desničarske partije uspeo je da oživi granični spor između Nemačke i Danske, koji datira iz 19. veka, zahtevajući da deo nemačke teritorije pripadne Dancima.
Stotine godina rasprave oko vlasništva nad regionom Šlezvig-Holštajn je naizgled zanemareno nakon Prvog svetskog rata, ali je zamenik predsednika Danske narodne partije Soren Esperensen u intervjuu danskoj televiziji, oživeo danski zahtev iz 1838. godine da sve severno od reke Ajder pripadne Danskoj.
 
Nemačka i Austrija su tokom nemačko-danskog rata 1864. godine zauzele Šlezvig-Holštajn, da bi taj region dve godine kasnije potpao samo pod nemačku upravu. 
 
Granica se nije menjala tokom Drugog svetskog rata i ostala je na snazi do današnjeg dana, a tu i danas živi mali broj Danaca. "Mi bismo voleli da se Danska proteže do Ajdera. Ako danska manjina nema nadu za ujedinjenjem, zašto onda tamo živi", rekao je lider Espersen.
 
Vlada Danske ogradila se od ovih stavova. Danska narodna partija je druga po veličini u danskom parlamentu, uz stalni porast podrške poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući svojoj evroskeptičnoj i antimigrantskoj politici.
  • Мунгос

    26.02.2017 10:39
    Helix,
    Хвала на комплименту, дао сам ти „плус“. Па да, како ова громада као ја може да стане у сенку муве?
  • Helix

    25.02.2017 17:51
    Mungose ti Nataši Kandić ni u senku ne možeš da staneš!
  • Jogi Letač

    25.02.2017 09:19
    Teritorije se dobijaju i gube u ratu, zbog taga se često i započinju ratovi. Tako je i Vojvodina nekad bila u Austro-Ugarskoj, a sada nešto nismo voljni da je prepustimo Mađarskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.