Skoplje protestovalo za zaštitu imena i unitarnosti zemlje

U centru Skoplja održan je marš građana za, kako je najavljeno, zaštitu imena i unutarnosti države i protiv promena Ustava Makedonije.
Na protestu koji je počeo ispred vlade, a završen ispred zgrade parlamenta, prema procenama izveštača, učestovovalo je nekoliko hiljada građana, koji se se izjasnili protiv uvođenja albanskog jezika kao drugog zvačnog jezika i federalizacije Makedonije.
 
Skupu, koji je organizovalo novoformirana Građanska inicijativa za zajedničku Makedoniju, prisustvovali su neki od najznačajnijih zagovornika vladavine VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. 
 
Na protest je pročitan proglas u kojem se traži od političkih partija da poštuju Ustav Makedonije i da se obavežu da neće raditi na promeni imena i suštine unutarne države, kao i da ne prihvataju platforme koje su napravljeme za tuđe interese i čiji je cilj razbijanje Makedonije. U inicijativi za zajedničku Makedoniji navode da nemaju veze sa VMRO DPNNE, a na skupu nisu bili dozvoljeni stranački simboli. 
 
Kako prenose mediji bliski VMRO DPMNE, u inicijativi navode da su i sami "iznenađeni bojem ljudi koji su im se priključili samo 12 sati nakon formiranja", procenjujući da je skupu prisustvovalo oko deset hiljada građana. 
 
Lider vladajućeg VMRO DPMNE Nikola Gruevski optužio je sinoć predsednika opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zorana Zaeva, koji sa albanskim partijama dogovara koalicionu vladu, da priprema redefinisanje i promenu imena Makedonije i pozvao narod da brani državu.
  • Zivan

    28.02.2017 08:22
    Slede teški i neizvesni dani u Makedoniji, a nije nemoguće da se napeta atmosfera prenese i na one regije susednih država koje se graniče sa ovom bivšom republikom počivše SFRJ...
  • NS49

    28.02.2017 06:02
    Po predvilđanjima do kraja ovog veka biće daljih promena granica u Evropi a na žalost Makedoniji predviđaju podelu na Grčki, Albanski, Bugarski i Srpski deo i pestaće da postoji kao država..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.