Najveća albanska partija u Makedoniji odlučila da uđe u vladu Zaeva

Najveća albanska partija u Makedoniji DUI Alija Ahmetija odlučila je da učestvuje u novoj makedonskoj vladi koji će predovoditi Socijaldemkratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.
Ova odluka objavljena je u ponoć posle celodnevne sednice rukovodstva stranke. Makedonski mediji su preneli da je portparol DUI-ja, Bujar Osmani, zatražio od predsednika Makedonije da Zaevu dodeli mandate za formiranje vlade.
 
"DUI će učestvovati u formiranju nove vlade predvođene od SDSM-a, za šta smo već dali potpise. Tražimo od Ivanova da dodeli mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu", rekao je Osmani, a prenosi N1. 
 
Prema njegovim rečima, takva je volja većine Albanaca u Makedoniji. Osmani je dodao da DUI ostaje posvećen tačkama Albanske deklaracije, koja je, kako je istakao, potpisana u Skoplju i ne ugrožava integritet Makedonije i ne odstupa od Ustava i Ohridskog mirovnog sporazuma. On dodaje da ni albanske partije u Makedoniji, ni njihova deklaracija nisu razlog za krizu.
 
Kriza u Makedoniji se dodatno zaoštrila u sredu kada je predsednik države Đorđe Ivanov odbio da dodeli mandat za formiranje vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, iako je formirao parlamentarnu većinu sa albanskim strankama. 
 
Ivanov je tada obrazložio da mu "savest i Ustav ne dopuštaju da da mandat osobi ni partiji čija je platforma rušenje suvereniteta, integriteta i nezavisnosti Makedonije", aludirajući na Deklaraciju albanskih stranaka koje su postavili kao uslov za formiranje vlade.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet