Sirijska vojska istisnula džihadiste iz severoistoka Alepa, 30.000 civila u begu

Sirijske vladine snage potisnule su iz 29 sela na severoistoku Alepa militante terorističke organizacije DAEŠ.
"Sirijska vojska je proširila zonu svoje kontrole severoistočno od Alepa, uspostavivši kontrolu nad 29 sela, nakon žestokih borbi protiv DAEŠ-a", saopštila je vojska.
 
Ranije je saopšteno da su pripadnici sirijske vojske oslobodili od militanata DAEŠ-a teritoriju od 500 kvadratnih metara u istočnom delu provincije Alep.
 
Više od 30.000 civila pobeglo je prethodnih dana iz provincije Alep, zbog svirepih sukoba vladinih snaga i džihadista Islamske države, koje traju već nedeljama na severu zemlje.
 
Snage sirijske vlade potpomognute ruskim vazdušnim snagama i artiljerijom vodile su "žestoke" sukobe sa Islamskom državom i od polovine januara zauzele oko 90 sela u toj provinciji.
 
Kako se navodi, samo osam sela je oslobođeno u toku današnjeg dana, a zajedničkim snagama ruska i sirisjka vojska preuzele su kontrolu na severnu provincije. Kako navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu, cilj je grad Kafsah, gde se nalazi glavna crpna stanica za vodu u provinciji Alep.
 
Stanovnici Alepa su već 47 dana bez vode, nakon što su džihadisti presekli vodosnabdevanje.
 
Ranije danas saopšteno je da je najmanje 11 civila poginulo, a na desetine je ranjeno u selu Okvajarabat u centralnoj Siriji u napadima koje je najverovatnije izvršila Rusija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.