Na izbore izašlo 82 odsto građana Holandije

Vladajuća partija premijera Holandije Marka Rutea osvojila je većinu mesta u parlamentu, a ono što mnogi ističu dan kasnije je ogromna izlaznost na izborima.
Po lepom i vedrom danu, Holanđani su glasali u velikom broju, sa odzivom koji se procenjuje na 82 odsto.
 
Izbori u Holandiji bili su prvi test populista u Evropi, koja je strahovala da bi pobeda desnice mogla da proizvede domino efekat pred izbore u Nemačkoj i Francuskoj. Protivkandidat Marka Ruta, Gert Vilders ranije je objavio predizborni manifest na jednoj stranici, na kojoj je bilo obećanje da će zatvoriti granice za doseljenike iz muslimanskih zemalja, da će zatvoriti i džamije i zabraniti Kuran, kao i da će izvesti Holandiju iz Evropske unije. 
 
Rute se nadao da će usporiti zalet onoga što je nazvao "pogrešnom vrstom populizma" posle prošlogodišnjeg britanskog glasanja za napuštanje Evropske unije i izbora Donalda Trampa za predsednika SAD. 
 
"Za veliku demokratiju, kakva je holandska, ovo je šansa da zaustavi taj domino-efekat populizma", rekao je Rute. 
 
Šansa da Vilders postane premijer u Holandiji, gde proporcionalni izborni sistem glasanja garantuje da će vlade biti koalicione, bila je veoma mala, čak i da je njegova stranka osvojila najviše glasova na izborima. Sve najjače partije, uključujući Ruteovu VVD, isključile su mogučnost saradnje s Vildersom i njegovom Partijom za slobodu.
  • Hmm

    16.03.2017 22:44
    @Dado
    kada svi budemo preduzimali nešto da do ovakvih rezultata dođe umesto da blejimo po portalima znaću da živimo u normalnoj državi
  • alias

    16.03.2017 22:44
    @dado
    Мислиш да је то параметар!? Јел знаш да је излазност у Црној Гори увек преко 70%?
  • dado

    16.03.2017 19:01
    Kad ovo budem procitao za izbore u Srbiji, znacu da zivimo u normalnoj drzavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet