Unicef: Prodaja majčinog mleka treba da se zabrani

Agencija UN za decu (Unicef) oštro je kritikovala kompanije koje prodaju mleko siromašnih majki u Kambodži ženama u SAD.
Vlasti u Kambodži saopštile su ove nedelje da su privremeno zaustavile izvoz kompanije "Ambrozia Labs" iz američke savezne države Juta, koja tvrdi da je prva koja konzervira i prodaje majčino mleko u inostranstvu, prenela je agencija Frans pres.
 
Mleko se prodaje majkama u SAD koje žele da dopune ishranu svoje dece ili jednostavno nemaju dovoljne količine mleka. Kako navodi Frans 24, mleko kambodžanskih majki koje su spremne da ga prodaju, zamrzava se i šalje u SAD, gde se pakovanje od 147 mililitra prodaje za 20 dolara.
 
Kambodžanski zvaničnici saopštili su da je izvoz mleka privremeno zabranjen, jer potiče iz ljudskog organa, navodeći da vlada planira da održi razgovore o tome da li treba dozvoliti ovakav vid trgovine. Unicef upozorava da majčino mleko treba da ostane u Kambodži, jednoj od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije, gde su mnoge bebe ozbiljno neuhranjene.
 
Portparolka Unicefa Iman Moroka rekla je za agenciju Frans pres da banke majčinog mleka ne smeju da zloupotrebljavaju "ranjive i siromašne" žene zarad profita.
 
"Majčino mleko treba smatrati kao ljudsko tkivo, isto kao krv i takva trgovina treba da bude zabranjena", dodala je Moroka.
 
Mnogim ženama u Kambodži prodaja majčinog mleka jedini je način da zarade. Čea Sam, 30-godišnja majka, rekla je u intervjuu za AFP da poslednja tri meseca, od rođenja sina, prodaje svoje mleko. Ona je rekla da zarađuje od sedam i po do 10 dolara dnevno i da zna bar još 20 žena koje su se odlučile na takav korak.
 
U snimku koji je objavljen na FejsbukU, nekoliko majki zatražilo je od vlade da im ne zabranjuje da prodaju mleko američkoj kompaniji. Kambodžanski ministar zdravlja, kao ni američka kompanija nisu želeli da odgovaraju na pitanja francuske agencije.
  • Veganka

    22.03.2017 23:11
    Treba zabraniti i prodaju životinjskog mleka i njegovu upotrebu.
    http://youtu.be/udiBgzcqNNY

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet