Italija razmatra uvođenje "menstrualnog odmora"

Italijanski parlament razmatra predlog zakona prema kojemu bi kompanije svojim zaposlenima morale da odobre tri dana plaćenog odmora svakog meseca, za vreme menstruacije.

Ako parlament prihvati ovaj zakon, Italija će postati prva zapadna zemlja koja bi imala aktivnu politiku "menstrualnog odmora" za zaposlene žene.

Donji dom italijanskog parlamenta započeo je raspravu o nacrtu zakona, koji bi, ako bude donesen, naredio firmama da odobre tri dana plaćenog odmora radnicama koje imaju bolne menstruacije, i to svakog meseca.

Kako piše "Independent", neki italijanski mediji su pozdravili ovaj zakon kao korak napred koji bi pomogao zaposlenim ženama koje pate od grčeva za vreme menstruacije. Italijansko izdanje časopisa "Marie Claire" opisalo je zakon kao "standard napretka i socijalne održivosti".

Ipak, zakon je naišao na kritike, čak i od strane zaposlenih žena koje pokušava da zaštiti. Neki strahuju kako bi zakon mogao imati kontraefekat i kako će zapravo delovati protiv žena kojima je ionako teško da se izbore za posao u Italiji.

Tako Lorenca Pluteri iz časopisa "Donna Moderna" piše kako bi ovaj zakon podstakao poslodavce da zapošljavaju muškarce, a ne žene.

Slični zakoni već postoje u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, dok su takvu mogućnost uveli neki privatni poslodavci poput Nike-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet