Nema dokaza da je napadač iz Londona povezan sa Islamskom državom

Britanska policija saopštila je danas da nije pronašla dokaz da je Halid Masud, koji je ubio četiri osobe u napadu kod britanskog parlamenta prošle nedelje, imao bilo kakve veze sa Islamskom državom (ID) ili sa Al Kaidom, ali je istakla da se on sigurno interesovao za džihad.
Nil Basu, visoki nacionalni koordinator za antiterorističku policiju, rekao je da nema dokaza da je Masud radikalizovan u zatvoru 2003. i da su nagoveštaji o tome "čisto spekulisanje", prenosi Rojters.
 
"Njegova napadačka metoda je, izgleda, zasnovana na niskoj sofisticiranosti, niskoj tehnologiji, jeftinim tehnologijama u pokušaju imitiranja drugih napada i na odjeku retorike lidera ID kad je reč o metodologiji i napadima na policiju i civile, ali u ovoj fazi nemamo dokaz da je razgovarao o tome sa drugima", rekao je Basu.
 
Halid Masud (52), koji je prošle srede pregazio pešake na Vestminsterkom mostu i ubio policajca ispred zgrade britanskog parlamenta, da bi ga zatim policajci upucali i ubili, rođen je u Kentu na jugoistoku Engleske, saopštila je ranije britanska policija. Masud je bio poznat po "brojnim pseudonimima" i živeo je u Zapadnom Midlendsu, engleskom okrugu u kome se nalazi i grad Birmingem, gde je policija izvršila raciju, a BBC je objavio da je on rođen kao Ejdrijen Elms.
 
Inače, odgovornost za prošlonedeljni napad na Vestminsterskom mostu i ispred zgrade britanskog parlamenta preuzela je Islamska država.
  • Henry

    28.03.2017 11:25
    posteno o dodjosima
    Britanizacija muslimana Halida Masuda u Ejdrijena Elmsa je bila neuspesna kao i sve druge samo sto to drugi vestije prikrivaju. Ne Britance je trebalo naoruzati i vratiti tamo odakle su dosli u Veliku Britaniju pa neka u svojim zemljama prave standarde zivota kao u Velikoj Britaniji gde su dosli da zive jer im je tamo odakle su dosli bilo lose. Ko nece da se bori neka umre! Ovako ispada da dodjosi nisu hteli da se bore protiv svojih ali zato hoce da ubijaju u Velikoj Britaniji njihove drzavljane i turiste. Tu im ne treba ni vatreno oruzje mogu i nozem. Napolje sa neBritancima iz Velike Britanije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet