Nastavnici zabranili da u školi nosi krstić oko vrata

Spor oko berlinskog Zakona o neutralnosti ponovo se rasplamsao nakon što je nastavnici iz multikulturalne gradske četvrti Veding zvanično zabranjeno da nosi krstić oko vrata.

O slučaju se saznalo nakon što se poverila parohijskom svešteniku Karstenu Minkneru, koji je to spomenuo na zasedanju pokrajinskog Sinoda. Kako je rekao, žena je "veoma potištena" zbog službenog naloga.

"Stiče se utisak da Zakon o neutralnosti ima cilj da eliminiše veru iz škole", rekao je on.

On smatra da škola između ostalog treba da nas uči poštovanju druge vere i da nastavnici ne treba da kriju svoju veru, što jednako važi za hrišćane, Jevreje i muslimane.

Za razliku od odgovarajućih zakona u drugim pokrajinama, berlinski Zakon o neutralnosti zabranjuje pripadnicima policije, nastavnicima i službenicima suda da nose verske simbole i odeću koja na upadljiv način izražava veru. Zakon je na snazi od 2005, ali je Savezni ustavni sud 2015. odlučio da paušalna "zabrana nošenja marame" u državnim školama u suprotnosti sa zakonom, te da nošenje verskih simbola treba zabraniti samo ukoliko preti konkretna opasnost po mir u školi.

Berlinski zakon je bio predmet javne rasprave 2015. godine nakon tužbe muslimanske nastavnice, koju je jedna osnovna škola u Berlinu odbila da zaposli zato što nosi maramu. Sud joj je odobrio pravo na odštetu od 8.680 evra, uz obrazloženje da samo nošenje marame ne predstavlja konkretnu opasnost.

Od kada je doneta ta sudska odluka, Evangelistička crkva smatra da je Zakon o neutralnosti neustavan i da pod hitno treba da se menja.

  • Purpleitious

    13.04.2017 08:59
    Nije bas svaka...
    Nije bas svaka ista ;)

    Ali definitivno ni jednoj nije mesto u skolama.
    OK je naravno da se prica u okviru gradiva istorije i eventualno geografije i mozda sociologije, ali nikakvo propagiranje i nametanje deci religije.
  • alias

    13.04.2017 08:19
    нацизам = комунизам
    Фашизам, или како год хоћете, на делу.
  • Dawkins

    13.04.2017 07:54
    Bravo!
    Svaka religija je ista

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet