Broj tražilaca azila u Meksiku porastao za 150 odsto

Broj tražilaca azila u Meksiku porastao je za više od 150 odsto otkako je Donald Tramp izabran za američkog predsednika, pokazuju podaci meksičkih vlasti, a objašnjenje je da sada više centralnoameričkih migranata nastoji da ostane u Meksiku umesto da okuša sreću u SAD.
Broj tražilaca azila u Meksiku porastao za 150 odsto
Foto: 021

Od novembra 2016. do marta 2017, meksička agencija za izbeglice COMAR primila je 5.421 zahtev za azil, dok je u istom periodu u 2015. i 2016. azil u Meksiku zatražilo 2.148 ljudi.

Broj hapšenja duž jugozapadne američke granice opao je za oko četiri odsto u istom petomesečnom periodu, nakon što su Trampovi oštri predlozi na temu imigracije uplašili migrantske zajednice.

Kao i velika većina zahteva za azil u Meksiku, mnogi među uhapšenima na američkoj granici dolaze iz zemalja kao što su Honduras, Gvatemala i El Salvador.

Tramp je pobedio na predsedničkim izborima 8. novembra obećavši oštre mere protiv ilegalnih imigranata deportovanjem miliona njih i izgradnjom zida duž granice s Meksikom, mere za koje centralnoamerički migranti kažu da su ih zaplašile te su odustali od planova.

Istovremeno, prema podacima američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost, broj centralnoameričkih roditelja i dece koji su zaustavljeni na granici između SAD i Meksika opada otkako je Tramp pobedio na izborima, te je od decembra do marta opao za čak 93 odsto - na nešto više od 1.000 migranata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet