Uhapšen urednik koji je referendum nazvao nezakonitim

Turska policija privela je Alija Ergina Demirana, urednika sajta "sendika.org", koji za rezultate referenduma tvrdi da su nezakoniti, objavio je taj sajt.
On je priveden u toku racije u redakciji tog levičarskog sajta. Hapšenje je usledilo nakon što je istanbulska policija uhapsila najmanje 16 levičarskih aktivista koji su učestvovali u demostracijama protiv rezultata referenduma. Ukupno je izdato 38 naloga za hapšenje.
 
Rezultat referenduma bio je 51,4 odsto glasova za proširenje ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, međutim, opozicija je kritikovala ishod glasanja navodeći da je do toga dovela "prljava igra". Vlasti Turske insistiraju na tome da je referendum održan po zakonu i da je izborna komisija odbila zahtev opozicije za poništenje glasanja.
 
Na ulicama u Istanbula traju protesti protiv Erdogana od kako su objavljeni rezultati. Kako je sajt saopštio, Demirhan je pritvoren pod optužbom da je "organizovao proteste putem društvenih mreža pokušavajući istovremeno da dokaže nezakonitost referenduma", kao i da je "podsticao ljude na neprijateljstvo".
 
Turski mediji objavili su da je šest osoba pritvoreno u gradu Izmiru pod optužbom da su javno "uvredili" Erdogana u noći kada je održan referendum.
  • crnovidi

    20.04.2017 18:12
    ovo ko trejler za srbiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet