Savet bezbednosti preti novim sankcijama Pjongjangu

SB UN najoštrije je osudio najnoviju raketnu probu Severne Koreje i zapretio da će uvesti nove sankcije Pjongjangu zbog "izuzetno destabilizujućeg ponašanja".
Savet bezbednosti preti novim sankcijama Pjongjangu
Foto: Pixabay
U jednoglasno usvojenom saopštenju, SB UN zahteva da Severna Koreja ne sprovodi dodatne nuklearne probe i ocenjuje da su "nelegalne raketne aktivnosti te zemlje u velikoj meri povećale napetosti u regionu i šire". Savet bezbednosti je zapretio "novim značajnim merama uključujući sankcije" u cilju rešavanja krize.
 
Dok se u ranijim saopštenjima upozoravalo na nove mere, u usaglašenom tekstu se posebno pominju sankcije, što nagoveštava oštriji stav Saveta. Saopštenje SB UN, čiji su nacrt izradile SAD, usaglašeno je nakon što je Rusija insistirala da se u konačnom tekstu istakne potreba za mirnim rešenjem "kroz dijalog".
 
Sjedinjene Države, koje ovog meseca predsedavaju Savetom, zakazale su za narednu nedelju sastanak na ministarskom nivou o Severnoj Koreji, a sastanku će predsedavati američki državni sekretar Reks Tilerson. Iako se ne očekuje da će na sastanku 28. aprila biti usvojena bilo kakva rezolucija, očekuje se da će SAD i njihovi saveznici pojačati pritisak na Kinu da iskoristi svoj uticaj i obuzda Pjongjang.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.