Proizvođači pesticida traže da se odbaci studija o štetnosti

Hemijska kompanija Dau kemikals (Dow Chemical) traži od nove američke administracije, koja nastoji da smanji propise smatrajući ih preobimnim, da ignoriše nalaze naučnika da je jedna široko upotrebljavana grupa pesticida štetna za oko 1.800 ugroženih vrsta.
Proizvođači pesticida traže da se odbaci studija o štetnosti
Foto: Pixabay
Advokati koji predstavljaju Dau, čiji je direktor bliski savetnik predsednika Donalda Trampa, i još dva proizvođača organofosfata poslali su prošle nedelje pismo šefovima tri vladine agencije u kojem traže da "ostave po strani" rezultate studija po nalogu vlade, uz ocenu da su "temeljno manjkavi". Dau kemikals je dao milion dolara za podršku Trampovim inauguracionim svečanostima, dok je predsednik i direktor te kompanije Endru Liveris na čelu radne grupe Bele kuće za proizvodnju.
 
Šef Agencije za zaštitu okoline (EPA) Skot Pruit najavio je prošlog meseca da će obustaviti nastojanja iz vremena predsednika Baraka Obame da se zabrani upotreba Dauovih hlorpirifosnih pesticida za hranu. Zabrana je tražena pošto je naučna studija ustanovila da čak i mali nivo izloženosti mogu omesti razvoj mozga kod dece. 
 
Kao državni tužilac u Oklahomi Pruit je u pravnim sporovima često stajao na stranu korporacija koje su podržavale njegovu kampanju. Podneo je više od deset tužbi s ciljem da se ukinu neki propisi za čije je sprovođenje sad nadležan. 
Agencija AP navodi da je imala uvid u pismo šefovima vladinih agencija koje je datirano na 13. april. Dau kemikals je kao i kod nedavne studije o hlorpirifosu unajmio naučnike da negiraju nalaze iz studija urađenih po nalogu vlade.
 
Tokom prethodne četiri godine, naučnici koji rade za vladu su sastavili izveštaj na više od 10.000 strana s indikacijama da razmatrani organofosfatni pesticidi - hlorpirifos, diazinon i malation - predstavljaju opasnost za skoro svaku ugroženu vrstu koju su posmatrali.
 
Regulatori u tri federalne agencije, koje su odgovorne za sprovođenje Zakona o ugroženim vrstama, blizu su izdavanja nalaza koji bi trebalo da ograniči kako i koliko se visoko toksični pesticidi mogu koristiti.
 
Nedavna procena u EPA o uticaju hlorpirifosa ustanovila je da taj pesticid "verovatno ima negativne posledice" za 1.778 od 1.835 životinja i biljaka korišćenih u studiji, među kojima su ugrožene vrste žaba, riba, ptica i sisara. Slični rezultati su i za malation i diazinon.
 
Podkompanija Dau kemikalsa koja prodaje hlorpirifos saopštila je da su njeni advokati tražili da se povuče procene EPA zato što njena "naučna osnova nije pouzdana". "Dau agrosajensis (Dow AgroSciences) je posvećena proizvodnji i prodaji proizvoda koji će pomoći američkim poljoprivrednicima da nahrane svet i to s punim poštovanjem za ljudsko zdravlje i okolinu, uključujući ugrožene vrste", navodi se u saopštenju.
 
FMC korporacija, koja prodaje malation, navela je da je povlačenje studije EPA neophodno da se omogući vreme za "najbolje dostupne" naučne podatke, dodajući da je taj pesticid ključan u zaštiti poljoprivrednih kultura od parazita. Borci za zaštitu životne sredine kažu da je kritika na račun naučnika koji rade za vladu neosnovana i dodaju da je korišćene metode razvila Nacionalna akademija nauka.
 
Direktor Centra za biološki diverzitet Bret Hartl rekao je da stručnjaci Daua traže od naučnika iz EPA da se pridržavaju nerealističnih standarda prikupljanja podataka koji se mogu postići samo u "savršenim laboratorijskim uslovima".
 
"Ne možete prosto ugroženu ribu izvući iz divljine, staviti je u laboratoriju i izložiti je dovoljnoj količni pesticida dok umire da biste dobili tu vrstu podataka. To je moralno pogrešno i nelegalno", rekao je on.
 
Organofosforni gas je prvo razvijen u nacističkoj Nemačkoj za pravljenje hemijskog oružja. Dau prodaje hlorpirifos za zaprašivanje citrusnog voća, jabuka, trešanja i drugih kultura od 1960-ih godina i on je među najupotrebljavanijim pesticidima u SAD.
 
Tragovi te hemikalije se mogu naći u izvorima vode za piće. Studija iz 2012. Univerziteta u Kaliforniji je ustanovila da u 87 odsto uzoraka krvi iz pupčanih vrpca ima nivo hlorpirifosa koji se može detektovati.
 
Dau koji je prošle godine potrošio 13,6 miliona dolara za lobiranje, ima značajanu političku moć u Vašingtonu. Kada jer Tramp u februaru potpisao ukaz o stvaranju radne grupe za smanjivanje propisa, šef Daua je bio uz predednika SAD.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet