VIDEO: Desničari protestovali pred Frljićevu predstavu

Predstava reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" počela je večeras sa zakašnjenjem od pola sata i to tek pošto je policija iz gledališta Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu udaljila grupu desničara koji su ometali njen početak.
Grupa od desetak desničara iz Hrvatske stranke prava sedela je u zadnjem redu s transparentima "Odlazi sotono iz našeg grada", "Napravi performans u Srbiji" i pevali pesmu "Zovi samo zovi".
 
Iz drugog dela gledališta odgovoreno im je pesmom "Kad bi svi ljudi na svetu". Policija je ušla u doranu Hrvatskog narodnog pozorišta i pozvala grupu desničara da izađu, jer ometaju predstavu. Iako su u početku negodovali, posle nekoliko minuta su izašli.
 
Portal Indeks navodi da je razbijeno staklo na jednom od prozora na zgradi splitskog pozorišta, a uz komadiće stakla na podu je i razbijeno jaje.
 
Predstava Olivera Frljića igra se u okviru 27. Marulićevih dana na sceni Hrvatskog narodnog pozorišta u Splitu. Prethodno se u organizaciji nekoliko desničarskih i katoličkih organizacija ispred pozorišta okupilo nekoliko stotina protivnika predstave i postrojilo desetak pripadnika desničarske Hrvatske stranke prava.
 
Pretpostavlja se da su hteli da blokiraju ulaz na predstavu, a neki od njih su i kupili karte za predstavu i ušli.
 
Lokani mediji izveštavaju da su se na skupu, koji je obezbeđivala policija, uzvikivale uvredljive poruke Frljiću. Među okupljenima su bili i ratni veterani i časne sestre, a neki od njih su nosili transparente: "Ova predstava me vređa" "Ova predstava je nacionalna sramota. Nisam član stranke, moja stranka je Hrvatska", rekao je okupljenima predstavnik katoličkog udruženja Benedikt Marko Jukić.
 
Na skupu je pročitano pismo Splitsko-makarske nadbiskupije i puštena pesma verskog sadržaja u izvođenju kontroverznog pevača Marka Perkovića Tompsona, a okupljeni su zajedno molili "Oče naš", prenela je regionalna Telelvizija N1. 
 
Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" je međunarodna koprodukcija, inspirisana romanom Petera Vajsa "Estetika otpora". Kako se navodi na stranicama Festivala, ta predstava "širom otvorenih očiju posmatra Evropu naivno zatečenu izbegličkom krizom, Evropu koja spremno zaboravlja na svoju kolonijalnu prošlost dok jednako tako spremno i s iskeženim zubima zatvara granice hiljadama onih koji beže upravo pred posledicama evropske i američke politike". 
 
Reditelj Oliver Frljić našao se nedavno na udaru kritike i konzervativne poljske vlasti, tamošnje katoličke crkve i ekstremističke desnice posle premijere njegove predstave "Izopštenje" 18. februara u Varšavi.
  • Indijanac

    25.04.2017 09:09
    Kad fašista izađe na ulicu s transparentom "Ova predstava me vređa"...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet